Необходими Съставки
жълтъци – 4 бр.
яйца – 2 бр. цели
маскарпоне – 250 г.
сладкарска сметана – 350 г висок процент
шамфъстък – 1 ч .ч.
розова вода – 1 с.л.
плодове – 450 г пресни (по равно количество ягоди и череши)
КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ
череши – 200 г
захар – 3 с.л.
лимонов сок – 1 с.л.
Начин на приготвяне
Приготвя се кейкова форма 27/13 см с фолио, което да излиза отстрани като дръжки за по-лесно изваждане на сладоледа от формата
Шамфъстъкът се запича на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Охлажда се и се оставя настрани. Разбиват се яйцата и жълтъците и пудрата захар с тел за разбиване.
Поставят се на водна баня при умерена температура и при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка се довеждат до гъст крем. Това отнема около 15-18 минути. Охлаждат се като периодично се разбъркват.
Охладената сметана се разбива на твърд сняг.
Охладената яйчена смес се поставя в голяма купа и на порции се прибавя маскарпонето, разбитата сметана, половината от плодовете, лъжицата розова вода и част от шамфъстъкът. Разбърква се и се излива в приготвената форма. Отгоре се допълва с другата част от плодовете и ядките. Формата се поставя във фризер за 1 нощ.
За по-лесно отстраняване на фолиото самата форма се потопява в съд с топла вода за няколко минути, сладоледът се изважда върху подходящ поднос и се отстранява фолиото. Нарязва се на парчета с нож потопен в топла вода, като след всяко разрязване ножът се избърсва с домакинска хартия.
КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ:
Към почистените череши се добавят захарта и лимоновият сок, пасира се в блендер. Сместа се поставя в широка цедка, за да се отделят люспите им. Получава се гъст сос. Залива се върху чинията се сервиране и отгоре се поставя сладоледът.
Забележка: Ако в момента не се разполага с розова вода, може да се ползва портокалова такава или само ванилия екстракт.
В момента на приготвянето на рецептата съм ползвала пресни плодове – ягоди, череши и боровинки. Този десерт може да се приготви и с други плодове, малини, къпини или други.