Разкошен италиански домашен сладолед

Необходими Съставки

жълтъци – 4 бр.

яйца – 2 бр. цели

маскарпоне – 250 г.

сладкарска сметана – 350 г висок процент

шамфъстък – 1 ч .ч.

розова вода – 1 с.л.

плодове – 450 г пресни (по равно количество ягоди и череши)

КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ

череши – 200 г

захар – 3 с.л.

лимонов сок – 1 с.л.

Начин на приготвяне

Приготвя се кейкова форма 27/13 см с фолио, което да излиза отстрани като дръжки за по-лесно изваждане на сладоледа от формата

Шамфъстъкът се запича на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Охлажда се и се оставя настрани. Разбиват се яйцата и жълтъците и пудрата захар с тел за разбиване.

Поставят се на водна баня при умерена температура и при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка се довеждат до гъст крем. Това отнема около 15-18 минути. Охлаждат се като периодично се разбъркват.

Охладената сметана се разбива на твърд сняг.

Охладената яйчена смес се поставя в голяма купа и на порции се прибавя маскарпонето, разбитата сметана, половината от плодовете, лъжицата розова вода и част от шамфъстъкът. Разбърква се и се излива в приготвената форма. Отгоре се допълва с другата част от плодовете и ядките. Формата се поставя във фризер за 1 нощ.

За по-лесно отстраняване на фолиото самата форма се потопява в съд с топла вода за няколко минути, сладоледът се изважда върху подходящ поднос и се отстранява фолиото. Нарязва се на парчета с нож потопен в топла вода, като след всяко разрязване ножът се избърсва с домакинска хартия.

КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ:
Към почистените череши се добавят захарта и лимоновият сок, пасира се в блендер. Сместа се поставя в широка цедка, за да се отделят люспите им. Получава се гъст сос. Залива се върху чинията се сервиране и отгоре се поставя сладоледът.

Забележка: Ако в момента не се разполага с розова вода, може да се ползва портокалова такава или само ванилия екстракт.

В момента на приготвянето на рецептата съм ползвала пресни плодове – ягоди, череши и боровинки. Този десерт може да се приготви и с други плодове, малини, къпини или други.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *