Районна прокуратура – Благоевград погна Васил Петров-Бахамата и за измама на гръцкия бизнесмен Василис Трапалис с 23 000 евро

Районна прокуратура – Благоевград внесе нов обвинителен акт за измама срещу Васил Петров- Бахамата. Три дни след като от държавното обвинение информираха, че е предало на съд за крупна измама за близо 600 000 лв.  него, жена му Лидия и сина му Димитър, днес обявиха, че Бахамата е подведен под наказателна отговорност за друга измама в големи размери – на гръцкия бизнесмен Василис Трапалис. В официално съобщение, разпространено от прокуратурата, се казва, че обвиняемият Васил Петров се запознал през януари 2019 г. с гръцкия  бизнесмен, който бил управител на фирма, занимаваща се с транспортна дейност. Предложил му да закупи влекач и гондола за превоз на зърно на цена от 60 000 евро, която била много изгодна за такава сделка. Показал му и снимки на транспортното и превозното средство. Междувременно В. Петров настоявал да започнат общ бизнес с В.Трапалис, който се съгласил. Съгласно постигната договорка той първоначално дал на обвиняемия 10 000 евро, а впоследствие на няколко пъти 1500 евро, 2000 евро и 8000 евро. Предаването на парите станало в Благоевград – в офиса на В.Трапалис, и в хотел, за което не били оформени никакви документи. Общият размер на сумата е 23 000 евро.

Срещу нея обвиняемият В. Петров обещал да започнат общ бизнес и да закупят влекач с гондола, която той щял да достави от Чехия на 03.03.2019  г. Останалата част от сумата за съвместния бизнес следвало да даде обвиняемият.  На уговорената дата обаче влекачът и гондолата не били доставени, а В. Петров престанал да отговаря на телефонните му обаждания.

С действията си обвиняемият възбудил и поддържал заблуждение у пострадалия В. Трапалис, с което целял да набави за себе си имотна облага. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 210, ал. 1, т. 5, вр. чл. 209, ал. 1, пр. 1 и пр.2 от НК. В хода на разследването по образуваното досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на В.Петров от Дупница. Същият е криминално проявен, реабилитиран по право. Предаден е на съд от Районна прокуратура – Благоевград и по друго дело за измама в особено големи размери. Обвинителният акт срещу 49-годишния Васил Петров, съпругата му Лидия  (45 г.) и сина им Димитър (23 г.) в РС – Благоевград бе внесен  в съда от прокурор Елица Калпачка, които бяха арестувани преди 1 година и 4 месеца по разследване за измами с цел имотна облага в особено големи размери. Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в петричкото село Марикостиново. Тримата често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда. Чрез създаване и поддържане на неверни представи, те причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лв. Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

Обвиняемата Лидия Петрова е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През  януари 2023 г. в  Благоевград тя съставила неистински частен документ – запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие употребила въпросния документ с цел измама. Обвиняемите предлагали „услугите“ си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат, преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.  В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не са заявили желание да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени, посочиха от прокуратурата.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Мошеник в разцвета на силите си

    Сега някой да не каже, че Бахамата лъже като дърт цинганин, защото той си още млад.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *