
Необходими продукти:
Около 700 гр риба, по възможност от различен вид
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 червена чушка
1 голям картоф
2-3 стръка целина
половин или цяла люта чушка (ако обичате по-лютичко)
жълтък + 1 с. л. кисело мляко
4-5 стръка мащерка (1 ч. л. ако е суха и стрита)
1 ч. л. дивисил
3-4 зърна черен пипер
2 литра вода
3-4 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от вътрешностите, без да се махат главите. Слага се да се свари в подсолена вода. Ако имате разнокалибрени риби, сложете първо по големите парчета и варете 10-ина минути. Добавете дребосъците и варете още 10-ина минути.
Всичките зарзавати, нарязани на кубчета (картоф, лук, чушка, морков, целина, люта чушка) заедно с тревите и черния пипер се слагат в тенджера и заливам с бульона от рибата. Бульонът се прецежда, за да няма кости или някоя люспа. Оставяте зеленчуците да се варят 40-45 минути. През това време рибата е поизстинала и се почиства от кости, кожи, глави, опашки. Връщаме рибата в чорбата за 10-15 минути. Застройва се с разбит жълтък в лъжица кисело мляко, поръсва се с пресен магданоз, ако имате, но дивисилът е задължителен.