Необходими продукти:
- За картофената смес
- картофи 1 кг
- краве масло 20 грама
- прясно мляко 100 мл
- За основата на пая
- сьомга 300 грама(охладена)
- скариди 300 грама(сурови белени)
- хек 300 грама(охладено филе)
- краве масло 30 грама
- лук 1 глава
- чесън 2 скилидки
- брашно 30 грама
- прясно мляко 400 мл
- сирене чедър3 0 грама
- спанак 50 грама(суров)
Начин на приготвяне:
loading...
- Първата стъпка от рецептата за рибен пай е изборът и подготовката на продуктите. Заложете на охладена, а не на замразена риба, тъй като освен че охладената риба е с по-високо качество, при готвене замразената отделя повече вода. Нарежете сьомгата и хека на едри хапки. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно.
- Измийте картофите и ги сложете да се варят. Междувременно в дълбок тиган сгорещете предвиденото количество масло, след което добавете лука и чесъна, и запържете за 2-3 минути до омекване. Добавете брашното и отново разбъркайте за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона добавете прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол, до получаване на сос. Добавете настъргания чедър и отново разбъркайте, след което добавете рибата и скаридите. Разбъркайте и добавете спанака. Прехвърли сместа тава, най-добре с правоъгълна форма и я разпределете равномерно.
- Сварените картофи обелете, добавете ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкайте с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпределете го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до придобиване на леко златист цвят. Най-добре е да сервирате рипния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си. supichka.com