Рибен пай

Необходими продукти:

  • За картофената смес
  • картофи 1 кг
  • краве масло 20 грама
  • прясно мляко 100 мл
  • За основата на пая
  • сьомга 300 грама(охладена)
  • скариди 300 грама(сурови белени)
  • хек 300 грама(охладено филе)
  • краве масло 30 грама
  • лук 1 глава
  • чесън 2 скилидки
  • брашно 30 грама
  • прясно мляко 400 мл
  • сирене чедър3 0 грама
  • спанак 50 грама(суров)

Начин на приготвяне:

loading...


  1. Първата стъпка от рецептата за рибен пай е изборът и подготовката на продуктите. Заложете на охладена, а не на замразена риба, тъй като освен че охладената риба е с по-високо качество, при готвене замразената отделя повече вода. Нарежете сьомгата и хека на едри хапки. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. 
  2. Измийте картофите и ги сложете да се варят. Междувременно в дълбок тиган сгорещете предвиденото количество масло, след което добавете лука и чесъна, и запържете за 2-3 минути до омекване. Добавете брашното и отново разбъркайте за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона добавете прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол, до получаване на сос. Добавете настъргания чедър и отново разбъркайте, след което добавете рибата и скаридите. Разбъркайте и добавете спанака. Прехвърли сместа тава, най-добре с правоъгълна форма и я разпределете равномерно.
  3. Сварените картофи обелете, добавете ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкайте с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпределете го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до придобиване на леко златист цвят. Най-добре е да сервирате рипния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си. supichka.com

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *