Ризото с маслини

Необходими продукти:
ориз – 1 и 1/2 ч.ч.
маслини – около 200 г обезкостени и нарязани
лук – 1 глава, по-голяма
моркови – 2 броя средни
червено вино – 1 ч.ч.
сол – на вкус
черен пипер 1 ч.л.

зехтин – 1/2 ч.ч.

Начин на приготвяне: Накиснете ориза за 15 мин. в студена вода. Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Загрейте зехтина в широк и дълбок тиган или в по-голяма тенджера. Сложете лука и морковите да се запържат. Добавете маслините и задушете с тях. Отцедете ориза добре и го прибавете към запържените зеленчуци. Бъркайте, докато всяко зърно ориз се обвие с мазнина и леко се запържи (за около 5 мин.). Долейте червеното вино на 2 пъти, като бъркате внимателно. Щом леко се поизпари алкохолът и оризът набъбне, долейте 2 ч.ч. топла вода. Объркайте леко и оставете да се задушава. Долейте още 2 ч.ч. вода на 2 пъти и доварете ориза. Щом оризът абсорбира всичката вода, посолете и поръсете с чер пипер. По желание добавете 1 бульон.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *