Рогчета с извара и песто

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно от лимец – 200 г пълнозърнесто
пшенично брашно – 150 г
прясно мляко – 200 мл
мая – 14 г (1/3 от кубче)
захар – 1 ч.л.
сол – 1 ч. л.
кисело мляко – 2 с.л.
олио – 1 с.л.
ПЛЪНКА
извара – 100 г
песто – 2 с.л. пълни
маслини – 50 г
сол
черен пипер
ЗА НАМАЗВАНЕ
яйца – 1 жълтък
прясно мляко – 1 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте двата вида брашно и добавете солта. Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.

Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.

След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.

От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.

Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.

През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.

Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.

Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон. Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.

Разбира се, вие може да използвате и готово песто.

Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус.

Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.

Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.

Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.

Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.

Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.

След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.

По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.

Чудесни рогчета с извара и песто, подходящи за всяка трапеза.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *