Необходими продукти:
- 2 бр. тиквички
- • 2 бр. яйца
- • 1 ч.ч. брашно
- • 2 с.л. натурално нишесте
- • 120 мл прясно мляко
- • 1/2 ч.л. сол
- • ситно нарязан копър
- • щипка сода
- • 2 бр. патладжани
- • 2 скилидки чесън
- • 100 г майонеза
- • 100 г заквасена сметана
- • черен пипер
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват се на тънки ленти по дължина, овалват се в брашно и се запържват от двете страни, след което се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят. Тиквичките се настъргват на ситно ренде, изстискват се от сока, добавят се яйцата, млякото, нишестето (може да се замени с брашно), содата, брашното и се разбърква добре. Фурната се загрява на 200 С. В правоъгълна тава се слага хартия за печене и се намаслява добре. Изсипва се сместа, изравнява се и се запича. В купа се смесват счукания чесън, копъра, солта, черния пипер, сметаната, майонезата и се разбърква добре. Когато блатът е готов, се изважда от фурната и се намазва с част от майонезено-сметановата смес. Отгоре се нареждат патладжаните и върху тях се нанася останалата смес. С помощта на хартията се завива на руло и се оставя да поизстине леко. По желание може да се поръси с кашкавал и да се запече, както и с плънката може да се експериментира.receptite.com