Румънците с безплатни тестове за Гърция, ние броим по стотачка

12 болници в Букурещ (Румъния) ще издават от утре безплатни тестове за COVID-19 за тези, които ще почиват в Гърция, съобщиха румънски медии, цитирани от marica.bg.

Тестовете са платени от държавата и ще се издават срещу представяне на валидна резервация.

„Румънците пак ни изпревариха“, коментират пловдивчани с планирана ваканция в северната ни съседка.

Те трябва да се бръкнат средно 120 лева за PCR тест, за да минат границата с Гърция.

Припомняме, че от сряда до 29 юли родните туристи ще бъдат пропускани през ГКПП „Кулата-Промахон“ само с отрицателен  PCR тест за COVID-19. Резултат за теста обаче трябва да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа. Това гласи решение на гръцките власти, публикувано официално снощи, съобщават от Външно министерство.

Тестът за коронавируса трябва да бъде направен в сертифицирана държавна или частна лаборатория, което означава допълнителен разход от 100 до 130 лева за всеки член на семейството. 

Преводът на английски език пък трябва задължително да включва трите имена на пътника и номера на паспорта или личната му карта.

Ето и цялото решение на гръцките власти:

С решение на гръцкото правителство (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 44071 и Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 44072), публикувано в ДВ на 11.07.2020 г. се въвеждат ограничителни мерки за лица, пътуващи към Гърция през сухопътна граница като част от мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, както следва:

За периода от 00.01 ч. на 15.07.2020 г. до 00.01 ч. на 29.07.2020 г. се въвежда временно ограничение на всички сухопътни и железопътни връзки с България, както и влизането на гръцка територия на лица, пристигащи от България, с изключение на ГКПП Промахон. Ограниченията не се прилагат (изключения) по отношение на:

– гръцки граждани; притежатели на разрешително за престой; лица, чието основно жилище или обичайно пребиваване е в Гърция;

– преминаването на товарни камиони за превоз на стоки;


 – влизането на лица при абсолютно наложителни пътувания (служебни, бизнес), което се доказва със съответните документи.

Влизането в Гърция през ГКПП Промахон на лица извън обхвата на изключенията по т. 1 се разрешава, в случай че са изпълнени следните задължителни условия:

– лица, които са били диагностицирани с отрицателен резултат за коронавирус COVID-19 след направен тест по метода PSR, извършен чрез вземане на стомафарингиални (от устата) или ринофарингиални (от носа) проби. Тестът следва да е направен в рамките на последните 72 часа преди пристигането в Гърция в референтните частни (частните лаборатории трябва да са сертифицирани от компетентния национален орган на съответната страна) или държавни лаборатории, на страната на произход или в страната на транзит;

– лицата, които разполагат с удостоверение (документ) на английски език за горепосоченото диагностициране, съдържащо име и фамилия, номер на паспорт или лична карта на лицето, което те следва да представят пред компетентните контролни органи, а именно екипите на Генералния секретариат за гражданска защита, които отговарят за извършването на медицински прегледи и контрол.

За периода от 00.01 ч. на 15.07.2020 г. до 00.01 ч. на 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство и начина на влизане в страната попълват електронна форма – PLF (Passenger Locator Form), която се намира на електронен адрес https://travel.gov.gr, като попълват данните си за контакт в Гърция най-късно предишния ден, преди пристигането им в страната.

Специално до 00.01 ч. на 15.07.2020 г. влизането в страната през сухопътна граница е възможно за лица, които вече са попълнили електронната форма (PLF) преди публикуването на настоящия законодателен акт (ДВ брой B“ 2796/11.07.2020).

Разрешава се, с цел подпомагане на дейността на екипите на Генералния секретариат за гражданска защита, в рамките на дейността попадаща в обхвата на техните компетенции, да участват и полицейски служители.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Митко

    А питам аз- защо да плащаме с държавни пари, че някой си решил да даде пари на Елините ? Решил дал, ще си плати и изследването, да не го карам аз насила да ходи на Гърция ?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *