Истинска руска салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
картофи – 1 кг
моркови – 5 – 6 бр.
грах – 1 пакет млад замразен
кисели краставички – 1 буркан
яйца – 3 твърдо сварени
шунка – 250 – 300 г
ябълки – 1 голяма, възкисела
майонеза – 1.5 – 2 бурканчета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Колкото по-тъмно зелен и дребен е грахът, толкова по-млад значи е. Не го размразявайте на въздух!

Краставичките да не са домашно приготвени чрез макар и 5 минутно изваряване, защото не бива да са меки, а да хрускат!

Шунката задължително да е пражка, пушена, от бут – никакви варени, на блокове, вакуумирани и т.н., защото от вкуса на шунката в най-голяма степен зависи вкусът на руската салата.

Майонезата, както и шунката, не бива да е каква да е. Препоръчително е да е френска. Тя не бива да съдържа разни изцедени кисели млека, защото ще развали вкусът на салатата. Най-добре е да се направи домашна, от пресни жълтъци, задължително с добавка на ½ лъжичка горчица.

В тенджера с 2 л. вода слагаме 1.5 чаена лъжичка сол и я поставяме да ври. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се, да се сварят във вече кипналата вода. Варенето трае около 20 минути.

В това време се занимаваме с морковите. Те се остъргват, нарязват се на по 2-3 филийки по дължината и се слагат да врат в малък съд, където има чаша и половина вода, щипка сол, щипка захар и бучица масло, колкото лешник. Врат на бавен огън също около 20 минути.

Прецеждаме сварените картофи през гевгир и ги оставяме да изстинат.

Отново кипваме около литър вода с малко сол. Щом тя заври, изсипваме в нея замразения грах (без да сме го размразявали! )

Нарязваме сварените морковите също на кубчета и ги изсипваме в голям съд, където ще забъркваме цялата салата.

На кубчета нарязваме шунката и яйцата. Ябълката настъргваме на едро ренде.

Добавяме към смесените вече компоненти много добре изстиналите картофи. Най-накрая добавяме майонезата и разбъркваме.

Съхраняваме в стъклени буркани в хладилник. Трайността ѝ зависи от броя и апетита на членовете на семейството – колкото по-голям, толкова тя е по-нетрайна – в смисъл, че може да се “изпари” от момента на поставянето ѝ в хладилника, до мига, в който го затворите.

С какво върви?

  • Върху филийка хляб руската салата върви с руски чай.
  • Без хляб руската салата върви, разбира се, с руска водка.
  • Иначе може да служи за предястие, особено ако е увита в тънки филийки шунка.

Най-върви с весела компания.

Ако ти предстои празнично събиране, опитай и другите ни предложения за вкусна руска салата, разкошна млечна салата или дзадзики.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *