Само 10 фармацевти излязоха на протест пред Здравната каса в Благоевград, големите вериги аптеки го бойкотираха

Малцина се включиха в двучасовия следобеден протест на фармацевтите в Благоевград, а аптеките от големите вериги направо го бойкотираха. Нито една аптека в центъра на града не затвори врати за времето от 14 до 16 часа, какъвто беше замисълът на мирната демонстрация. „Шефът не ни е разрешил“, беше отговорът на аптекарите, които вдигаха рамене и само една се осмели да каже, че подкрепя колегите си.

В една от най-старите аптеки в Благоевград обясниха, че протестът не ги засяга, тъй като не работят със Здравната каса.

Само десетина фармацевти начело с председателя на колегията, петричкия магистър-фармацевт Евгени Антонов, се събраха вчера в 14 часа пред сградата на Здравната каса в областния център, за да изразят недоволството си от проекта за промени в Наредба 4.

„Основно защитаваме конституционното право на пациентите за равен достъп до здравеопазване. Ако промените бъдат приети така, както са замислени, в най-черния вариант много от аптеките ще преустановят договора си със Здравната каса. Давам пример от миналата седмица. За скъпоструващ медикамент над 1000 лв. плащам такса от 6 лв. за банков превод. Таксата, която получавам, е също 6 лв., тъй като лекарството е с протокол. Нито заплати, нито помещение, нито труд, нито консултация, абсолютно нищо не може да влезе по сега действащия механизъм. Ако в това предписание на пациента всичко се покрие с една такса, реално ние ще си плащаме, за да работим. Става абсурдно. Молим се на институциите за чуваемост, за да може нашите пациенти да не страдат”, обясни накратко същината на проблема Евгени Антонов.

Промените ще ударят основно върху малките аптеки, категорична е известната благоевградска аптекарка Цецка Алексиева-Джабирова. „Тези промени са тенденциозни и не са от сега. С тях се цели малките аптеки да изчезнат от пазара и да останат само големите вериги. Не мога да си представя, че при 8 милиарда бюджет на Здравната каса този 1 милион е проблем за нея. Може да не съм аз човекът, който трябва да задавам въпроса къде са другите пари за здраве на хората, но когато някой цели да ти отнеме професията, е редно да питаме. Ние не сме искали тези такси, които бяха определени от Министерството на здравеопазването и Здравната каса, които решиха ние да работим без надценка. Това беше предизборно решение. Първо, няма напълно безплатни лекарства, много малко са, и хората си ги доплащат. Нека да е ясно, че цените на лекарствата са държавна политика и ние не ги определяме. Ако държавата иска цените да са по-ниски, което е редно, нека да вземат пример от европейските държави, където ДДС е 9%, а при нас е 20%. Ние не желаем социалната политика на държавата да бъде на наш гръб. Защото ние се издържаме с тези пари и освен здравни работници сме търговски дружества. Вложили сме много знание, много труд и много пари в нашата дейност и няма да се дадем така лесно да изчезнем от пазара. Моята аптека на 80% работи със Здравната каса и ако прекратя договора си с нея, това означава, че ще трябва да я затворя“, обясни Цецка Джабирова, която в знак на протест затвори вчера аптеката си в кв. „Струмско“ за 2 часа.

Тя има 42-годишна професионална кариера, през която два пъти е била награждавана като магистър-фармацевт на годината, когато е била на 30 г., и след това на 60 г.  Продължава да работи, тъй като с пенсия от 500 лв. трудно се издържа, особено след като овдовяла и загубила съпруга си, също фармацевт. 

„Работя 6 дни в седмицата по 12 часа. Целия труд, живота сме си дали. Не искахме да ставаме частници, но промените ни го наложиха. Ако знаехме, че в тази професия има бъдеще, след като се намесиха всичките мутри, щяхме да ориентираме единственото си дете към  нея. Но не му позволихме да стане фармацевт и сега имам частна аптека, и няма на кого да я оставя”, признава Цецка Джабирова.

В същата ситуация е и аптекарката Виолета Иванчева, която има малка аптека в Благоевград. „Моята внучка завърши фармация, но не иска да работи при мен. Тя е в друга аптека, която няма договор със Здравната каса, и там тя получава висока заплата. Аз от 27 г. съм в частния бизнес, а преди това 20 г. бях в държавна аптека. Моята внучка от първи клас ми работи рецепти, но сега хич не иска да дойде в моята аптека. Казва ми да се успокоя, че е осигурена на висока заплата и се чувства добре. Тези аптеки работят на свободно, на по-ниска цена и ни правят голяма конкуренция”, разказа Виолета Иванчева. Въпреки това успява да се справи, продава и 150 билки в малката си аптека, тъй като има и специалност по билколечение. 

Според помощник-фармацевта Илияна Манолева от Петрич новите промени, които предвиждат електронните рецепти да се изпълняват частично в различни аптеки, ще създадат още по-голям хаос.

На противоположното мнение обаче е благоевградската адвокатка Искра Немчева. „Точно тази промяна е в интерес на пациента. Защото хората няма вече да обикалят аптеките, докато намерят някоя, в която имат всички изписани в рецептата лекарства. Аз ползвам медикамент, който не се плаща изцяло от Здравната каса. Според мен не би следвало да протестират аптекарите. Нали им плащат такса по 5 лв. на рецепта. А какви са им надценките, които получават за другите лекарства, извън Касата? Дали някой спомена? В този смисъл не приемам за меродавно протеста им”, заяви адвокат Немчева.

На въпрос на „Струма“ как си обяснява бойкота на протеста от страна на големите аптеки в Благоевград, които вчера не затвориха в часовия пояс 14-16 часа,  шефът на фармацевтите Евгени Антонов заяви: „Всеки иска някой друг да му отвоюва правата. Никой не смята, че зависи от него. Има и други, които ще се радват, ако затворят голям брой аптеки. Дотам сме се докарали“, каза той.

„Всички големи вериги аптеки са получили писмо от своите работодатели, в които им забраняват да подкрепят протестите на фармацевтите. Направете си сметка за какво става дума!”, заяви аптекарката Цецка Джабирова.

Според ескшефа на РФК – Благоевград Константин Качулев, настоящ председател на Националната аптечна браншова организация, вчерашният протест най-малкото ще катализира процеса на комуникация и старта на преговори. „Оттук насетне започва диалогът с Министерството на здравеопазването и НЗОК. Няма как при негативни становища промените в Наредба 4 да бъдат пуснати за приемане”, счита фармацевтът. 

Припомняме, че промените в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които отприщиха недоволството на фармацевтите, са свързани с отпадане на ограничението в 1 рецепта да се предписват само до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Другото предложение е електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека в рамките на давността на предписанието. Досега Здравната каса плащаше на аптеката по 5 лева на обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от НЗОК лекарства.

Ако промените влязат в сила, НЗОК ще плаща 5 лева на ЕГН, а не 5 лева на рецепта. Това ще доведе до намаляване на заплащането на аптеките, тъй като се променя моделът на финансиране по средата на годината, което е напълно неприемливо, считат от Българския фармацевтичен съюз.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *