Сарми от кисело зеле с бял сос

Необходими продукти:

  • кисело зеле – 1 бр. голяма зелка
  • кайма – 200 г от свинско месо
  • ориз – 1 ч.ч.
  • чубрица
  • кимион
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • олио – 3 с.л.
  • ЗА СОСА
  • лук – 1 ч.л. настърган
  • черен пипер
  • сол – при необходимост
  • олио – 2 с.л.
  • масло – 1 ч.л. краве
  • брашно – 2 с.л.
  • сок от кисело зеле – 1 к.ч.
  • кисело мляко – 1/2 ч.ч.
  • вода – 1 и 1/2 ч.ч.
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Смесваме каймата с 1 к.ч. вода и 3 с.л. олио. Слагаме да се запържи. Когато водата изври и каймата стане на гранулки , прибавяме измит ориз ( 1 ч.ч. ), чубрица, черен пипер и кимион на вкус. Разбъркваме няколко пъти и дръпваме от котлона. Внимателно правим зелката на листа.

Завиваме сарми, като в зелев лист слагаме плънка от кайма и ориз. Подреждаме готовите сарми в голям съд от огнеупорно стъкло с капак. Заливаме сармите с вода, така че да се покриват, слагаме дафинов лист и слагаме във фурната с капак на съда за печене. Включваме фурната на 200 г и печем до готовност, оризът в сармите да се свари и в съда да остане малко течност.

Приготвяме соса, като в олиото и маслото слагаме настърган лук, черен пипер на вкус . Разбъркваме няколко пъти, внимаваме лука да не се зачервява. Ръсваме брашното. Запържваме до златисто, дръпваме съда от котлона . Към запърженото брашно наливаме с непрекъснато разбъркване сок от кисело зеле смесено с вода и кисело мляко.

Слагаме отново на котлона и варим соса, като разбъркваме до предпочитаната гъстота. Опитваме за сол и при необходимост посоляваме. Готовите зелеви сарми поднасяме, полети със соса и по вкус може да украсим с пресен магданоз. gotvach.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *