Необходими продукти:
- кисело зеле – 1 бр. голяма зелка
- кайма – 200 г от свинско месо
- ориз – 1 ч.ч.
- чубрица
- кимион
- черен пипер
- дафинов лист
- олио – 3 с.л.
- ЗА СОСА
- лук – 1 ч.л. настърган
- черен пипер
- сол – при необходимост
- олио – 2 с.л.
- масло – 1 ч.л. краве
- брашно – 2 с.л.
- сок от кисело зеле – 1 к.ч.
- кисело мляко – 1/2 ч.ч.
- вода – 1 и 1/2 ч.ч.
- магданоз
Начин на приготвяне:
Смесваме каймата с 1 к.ч. вода и 3 с.л. олио. Слагаме да се запържи. Когато водата изври и каймата стане на гранулки , прибавяме измит ориз ( 1 ч.ч. ), чубрица, черен пипер и кимион на вкус. Разбъркваме няколко пъти и дръпваме от котлона. Внимателно правим зелката на листа.
Завиваме сарми, като в зелев лист слагаме плънка от кайма и ориз. Подреждаме готовите сарми в голям съд от огнеупорно стъкло с капак. Заливаме сармите с вода, така че да се покриват, слагаме дафинов лист и слагаме във фурната с капак на съда за печене. Включваме фурната на 200 г и печем до готовност, оризът в сармите да се свари и в съда да остане малко течност.
Приготвяме соса, като в олиото и маслото слагаме настърган лук, черен пипер на вкус . Разбъркваме няколко пъти, внимаваме лука да не се зачервява. Ръсваме брашното. Запържваме до златисто, дръпваме съда от котлона . Към запърженото брашно наливаме с непрекъснато разбъркване сок от кисело зеле смесено с вода и кисело мляко.
Слагаме отново на котлона и варим соса, като разбъркваме до предпочитаната гъстота. Опитваме за сол и при необходимост посоляваме. Готовите зелеви сарми поднасяме, полети със соса и по вкус може да украсим с пресен магданоз. gotvach.bg