Сашо Милчев се отказа от кафетерия „Вароша“: В този бизнес в Благоевград нещата поотъняха, уморих се да се моля на персонала…

Без наемател остана кафетерия „Вароша“ в едноименния квартал в центъра на Благоевград след повторния търг, насрочен за вчера. Нито един кандидат да я стопанисва през следващите 5 г. не се яви на наддаването и до есента заведението ще остане празно. Наемната цена на цялата двуетажна къща е 542,01 лв. без ДДС, тя е изчислена по цените, определени от Общинския съвет, и не подлежи на промяна, което значи, че няма да бъде намалена на следващ търг.

Последен стопанин на кафетерия „Вароша“ беше общинският съветник Сашо Милчев, чийто договор за наем изтече миналия месец. „Заведението е нерентабилно, защото работи на практика само пролет и есен. Зимата няма клиенти, лятото също много намаляват“, обясни той причината да не иска да продължи да го стопанисва.

„Още като го наех, печалбата не е стояла на дневен ред и истината е, че не съм спечелил нищо от него, по-скоро обратното. Идеята ми беше да има къде да се събираме с приятели. Това е стара къща, в която трябва да се направят много подобрения, а няма как, защото не е разрешено, за да се запази автентичният вид“ , обясни С. Милчев, като припомни, че кв. „Вароша“ е групов паметник на културата. Той разкри още, че заведението е малко, но с тежка издръжка, а персоналът е бил един от най-съществените проблеми.

„В този бизнес в Благоевград нещата доста поотъняха през последните години, вижте, че почти на всички барчета и ресторанти висят табели „Търсим персонал“. Няма хора за работа и, честно казано, се уморих да се моля на персонала. И не става дума за неплащане – няма човек, на когото да не съм дал каквото си е изкарал – надница 25 лв. и отделно, като получи бакшиш, на месец стигат над 1000 лв., а колко хора в Благоевград взимат такива заплати?! Молил съм се на хората да работят в събота например с уговорки следващия уикенд да почиват. Предпочитат да идат например на плаж в Гърция, така е. Уморих се! Имам достатъчно друг сериозен бизнес. Имам две търговски бази, транспортна фирма, имам и цех за пакетаж с общо 30-40 души на работа”, обясни общинският съветник.

Той призна, че също останал изненадан от липсата на кандидати за кафетерия „Вароша“, тъй като са му се обаждали за консултации да разпитат как е вървял бизнесът. „Бях откровен и направо им казвах, че ако смятат да печелят и да правят пари от заведението, да забравят“, каза Сашо Милчев.

Най-вероятно нов търг за двуетажната къща в старинния квартал „Вароша” ще има през октомври.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *