Световният вицешампион по силов трибой, дупничанинът Ив. Илиев: Избрах да се реализирам като инженер по авиационна техника, защото у нас е трудно да живееш нормално, ако се изхранваш със спорт

Иван Илиев е роден на 7 юни 1995 г. в гр. Дупница. Възпитаник е на гимназия „Христо Ботев“. Трета година е студент по специалност „Авиационна техника и технологии“ в Техническия университет – София. Тренира силов трибой от 6 години, а от 5 години се състезава. Открива го треньорът Роберт Михайлов от „Марек 13“. Иван Илиев е световен вицешампион на България по силов трибой за студенти 2016 г., пет пъти е републикански шампион по силов трибой за младежи. Израства в едно от най-известните семейства в община Дупница, които са оставили светла диря в културния, обществения и стопанския живот в община Дупница. Точно на рождения си ден – 7 юни, държи изпит в университета, а няколко часа по-късно, в 16.00 часа, на чаша фреш от ананас разговаряме за неговите успехи в спорта и в живота.

– Иване, честит рожден ден! Според теб това знак на съдбата ли е да си на изпит точно на рождения си ден?
– Бях на изпит по летателни апарати и авиационни двигатели. Ами всеки изпит е предизвикателство, просто когато е на такава дата, се чувстваш малко или много късметлия.
– Световен вицешампион си за студенти по силов трибой за 2016 г. и републикански шампион за младежи от „Марек 13“. Защо избра да тренираш силов трибой?
– Тренирам вдигане на тежести от 6 години, а от 5 години се състезавам. В началото тренирах като на шега. Моят треньор Роберт Михайлов ме окуражи да продължавам и да участвам в състезания.
-Разкажи за победите си?
– Досега пет пъти съм ставал републикански шампион за младежи по силов трибой и един път републикански шампион за мъже. Миналата година станах световен вицешампион за студенти. Тази година също щях да участвам в световното първенство по силов трибой в Минск, Беларус, но заради ангажиментите ми в университета не можах да тренирам и да се явя.

– Възпитаник си на гимназия „Христо Ботев“ – Дупница. В рода ти има ли хора, които са се занимавали професионално със спорт, и защо реши да избереш авиацията?
– В семейството ми няма хора, които да се занимават професионално със спорт. Дядо ми по майчина линия Костадин Чучуков е бил банкер. Баба ми по майчина линия Геновева Чучукова е била учител по български език и литература и заместник-директор на училище. Моят дядо по бащина линия е бил механик, както и неговият баща, моят прадядо. Баба ми по бащина линия Домника е фармацевт. Майка ми Лидия Симеонова е учител по български език и литература в гимназия „Христо Ботев“ – Дупница, а баща ми Иван Илиев е инженер. Избрах да уча специалност „Авиационна техника и технологии“ в Техническия университет, защото това е професия с много възможности за реализация. Аз имам желание, като завърша, да се насоча към ръководител движение. Избрах я пред спорта, защото в България е трудно да живееш нормално, като се изхранваш със спорт. Поне аз така мисля.
– На какво те научи твоят треньор Роберт Михайлов и на какво те възпита спортът?
– Моят треньор Роберт Михайлов ме научи да се справям с трудните ситуации. Спортът ме научи на самодисциплина, издръжливост и труд.
– Спазваш ли хранителен режим?
– Да, разбира се. Не консумирам бяла захар, безалкохолни напитки. Не пия, не пуша, никога не съм опитвал наркотици.

– На какво според теб се дължи агресията сред младите хора и защо някои от тях посягат към наркотиците?
– Според мен всичко започва от семейството. Родителите са много заети, нямат време за децата си. От друга страна, децата са постоянно в интернет, в който много често има насилие. Различни мотиви има според мен. Дрогата е лесно достъпна за всеки, независимо богат или беден, всеки може да се сдобие с някакъв вид наркотик. А защо се взима, може би се почва на шега, с оправдание, че всички вземат, или заради търсене на нови емоции.
– С какво се занимавам през свободното си време, когато не тренираш и не си на лекции, излизаш ли с приятели?
– През свободното си време обичам да чета книги. Любимият ми предмет в училище беше историята. Обичам българските класици, като Димитър Талев. Обожавам неговата тетралогия „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Гледам да отделям време и за приятелите.
– Какво ще посъветваш младите момчета, които имат желание да тренират силов трибой?
– Да тренират, да полагат редовно усилия. Да знаят, че човек всичко може да постигне само с труд, с тренировки и с много лишения.
– Как се виждаш след 10 години?
– След 10 години се виждам реализиран инженер по авиционна техника в България.
Интервю на
НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *