„Свинските сватби” в Югозапада възстановени след 1 г. мораториум заради африканската чума, дворовете се напълниха с колячи без маски и без дистанция

Жителите на Югозапада отново възстановиха популярните „свински сватби”. Миналата година традицията бе прескочена заради върлуващата по прасетата африканска чума, тръгнала през 2018 г. от Китай, която доведе до системното избиване на прасетата, включително и на тези в т.нар. „заден двор“. Тази година другият, тръгнал пак от Китай вирус – коронавирусът, напълно елиминира опасенията от африканска чума и хората по селата отново масово започнаха да гледат прасета в дворовете на къщите си. Тъй като африканската чума не е опасна за хората, а вирусът умира при термична обработка на месото, много малко от стопаните правят изследване на месото, преди да започнат консумацията.

Според шефа на Агенцията по безопасност на храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов за щастие тази година в Благоевградска област няма данни за заразено с африканска чума домашно прасе, по страната се среща на места в дивите прасета, но в Югозапада и заразен глиган не е откриван. Въпреки това д-р Бащавелов препоръчва на стопаните да направят по едно изследване на закланото животно за чума и трихинелоза.

Извън медицинската част „свинските сватби“ протичат с двойна доза настроение сред колячите заради прескочената година и възможността мъжете да нарушат с алиби наложената тази година социална дистанция заради новия вирус. Водени от презумпцията, че цялата им дейност е на открито и не е толкова опасно да се събират, хората масово са без маски и никой не спазва дистанция. Това личи и от снимка на двойна свинска сватба в с. Коларово, която ни изпрати наш читател. Много по-голямо възмущение обаче предизвиква самото убиване на прасетата и вегетарианците веднага се обединиха срещу кървавия акт.

„Чакаме християнски празник с трупове по дворовете… Не ми е приятно да гледам тези картини, и то във време, в което има толкова неща за ядене…“, са най-меките коментари на противниците на кръвопролитията.

М. Бащавелов

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *