Необходими продукти:
1 средна зелка(кисела) около 2 кг
800 г свинско месо без кост, шарено, от плешка или бут
50 мл олио
1/2 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. равна червен пипер
1 ч.л. млян кимион
1/2 ч.ч. ориз
1-2 листа дафинови
Начин на приготвяне:
Зелето се реже на не много едро и се измива и отцежда.Колко ще го миете зависи от това колко е кисело или солено.
В тенджерата, в която ще подготвяте зелето, се запържва предварително нарязаното на порции месо.Пържи се от двете страни докато се запечата(покафенява).
Прибавя се нарязаното и измито зеле, поръсва се с подправките и се разбърква.На този етап мазнината не е необходима.
Долива се вода , докато покрие зелето, но не повече. По време на варенето се добавя малко вода, ако е необходимо.
Вари се на среден огън до омекване на зелето или до готовност на месото, около 1 час.
Зелето и месото се изсипват в тава за печене, прибавя се оризът , мазнината, дафиновия лист и 1,5ч.ч. вода( ако има много вода от варенето сега се добавя по-малко).
Пече се на силна фурна (220С) докато оризът набъбне и ястието остане „на мазнина“. Отнема 30-40 минути.