СЕЗОНЪТ НА ТИКВИТЕ! Д. Тошев отгледа в градината си в Гърмен „Атлантически гигант”, тежащ 300 кг, закара го в Севлиево на конкурс

Тиква гигант, която тежи внушителните 300 килограма, отгледа в двора си Делян Тошев от Гърмен /сн. 1/. Чудото е от известния сорт „Атлантически гигант“, чийто световен рекорд е тиква, тежаща над един тон. Сортът не се отлежда за ядене, а за участие в земеделски изложения. По този повод Тошев обяснява, че приел предизвикателството по-скоро като хоби и от любопитство, в градината си има още една такава тиква, която тежи 250 кг.

300-килограмовата тиква отпътува вчера от Гърмен за Севлиево /сн. 2/, където ще участва в специализирано тиквено изложение. Делян Тошев възнамерява да продължи с експерименталното отглеждане и догодина с надеждата да добави още килограми към рекорда си.

Явно годината и климатичните условия са подходящи за тиквите, защото в края на септември семейство Иван и Янка Стамберови от Елешница също впечатлиха с тиква гигант, но от друг сорт, тежаща малко над 20 кг. Габаритите й бяха също забележителни – дължина 60 сантиметра и диаметър 34 сантиметра /сн. 3/. Тиквата бе с килограм по-тежка от малкия им внук Иван, който буквално се крие зад нея /сн. 4/.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *