Селска копривена чорба

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
връхчета от коприва – 150 г
зелен лук – 5 стръка
сланина – 2 лентички
фиде – 3 с.л.
сол
олио – 2 с.л.
яйце 1 бр.
лимонена киселина – 1 щипка
оцет – 1 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Копривените връхчета се накисват в студена вода за 15 минути и се почистват от нечистотии. През това време се почиства и нарязва зеленият лук.

След това две лентички сланина се нарязват на ситно парченца горе-долу с големината на вече нарязания лук.

В тенджера се налива олиото и се слага на котлона да се затопли. Преди да е завряло, към него се добавят зеленият лук и копривените връхчета. Когато омекнат, се заливат с вода (около 1 л) и се добавя нарязаната сланинка.

Щом всичко започне да ври, се слагат 3 с.л. фиде и сол на вкус. Докато всичко се свари, в купичка се разделят жълтъкът на яйцето от белтъка.

За застройване на селската копривена чорбичка се използва само жълтък, а белтъкът може да изчака в хладилник подходящ за него деликатес.

Жълтъкът се разбива с вилица, като към него се слагат щипка лимонена киселина и 1 с.л. оцет. Щом всички продукти са сварени, се изключва котлонът и тенджарата се отнема на страни.

С черпак се грабва малко от копривената супа и се излива при разбития жълтък, разбърква се и се излива отново в тенджерата.

Застройката за супа не се вари, но се прави още докато е вряла чорбата. Селската чорбичка се сервира по желание поръсена с натрошеното бяло саламурено сирене.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *