НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
зеленчуци – 10 кг
карфиол
моркови
зелени домати
корнишони
целина – глави и листа 4 бр.
чесън – 6 – 7 глави
сол – 500 г
оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
На дъното на бидона се насипва солта и се намокря хубаво с оцет. Първо се слагат морковите, ако са дребни не се режат, а ако са едри се делят на две. Карфиолът се дели на големи розички и се добавя към морковите в бидона.
Следват доматите и накрая се слагат корнишоните. Докато се подреждат зеленчуците се слага и едра нарязана целина. През слой се слага и по една глава чесън разрязана през половината.
Краставичките стават първи, заради това се слагат последни. Ако преобладават морковите се добавя 200 г сол допълнително.
Накрая от лозови пръчки се плете венец и заедно с камък се затискат зеленчуците. Така престояват 20 часа и чак на другият ден се залива с вода и се затваря с капак.
Претака се по желание на 1- 2 дни. Готова е след около 14 дни.