Топ теми

Селски ръчен хляб

Необходими продукти:

  • брашно – 600 г
  • мая – 12 г прясна
  • вода – 390 г
  • сол – 1 ч.л.
  • захар – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява два пъти през сито. В чаена чаша маята се разтваря с малко вода и захарта. Прибавят се 2-3 с.л. брашно и се разбърква. Остава се на топло да втаса.

Брашното се сипва в купа и се прави кладенче. Прибавя се солта и се разбърква да се смеси с брашното. Когато маята напълни чашата се изсипва в кладенчето. Налива се по малко от водата и се замесва тесто.

Прехвърля се на набрашнен плот и се доомесва да стане гладко еластично тесто. Намазва се с олио и се поставя в купа. Покрива се с кърпа или стреч фолио и се оставя да втаса. Хубаво е в стаята да е топло, за да втасва тестото, а да не се подгрява с фурната или топла вода.

Като удвои обема си се разделя на две еднакви части. Омесва се отново и се оформят в желаната форма хлябовете. Поставят се в намазнена тава, постлана с хартия. Отново втасва за 20-30 мин.

Фурната се загрява предварително на 240 градуса с поставена купа топла вода.

Поставя се хлябът и се пече докато започне да се зачервява. След това се намалява на 200 градуса и се пече до желания цвят на коричката.

Изпеченият хляб се оставя 10 минути във фурната на отворена врата.

Изважда се и се поставя на решетка да изстине. В никакъв случай не режете хляба топъл. Насладете се на селския ръчен хляб със сиренце и шарена сол. recepti.ezine.bg

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *