Топ теми

Серия аварии оставиха Радомир без вода, спешно пускат „Врелото“

Радомир от началото на тази седмица е в изключително тежка ситуация заради серия аварии по довеждащия водопровод от ПС „Опалово“ при село Друган. Само от понеделник до вчера екипите на ВиК са отстранявали 10 аварии. Последната е от миналата нощ /сн. 1/. Аварията е отстранявана до ранните часове вчера, а кметът Стоев е бил на мястото.


„До този момент бях на място, където екипи от ВиК часове наред отстраняваха голяма авария – десетата по довеждащия водопровод – от Друган до резервоара за ниска зона, за последните три дни. Уверих се, че към този час аварията е отстранена и към резервоара на ниска зона започва подаване на вода, очакванията са до 2-3 часа да има вода и в домакинствата на Пчелинския квартал и ниска зона“, съобщи Стоев.
На заседанието на Общинския съвет вчера /сн. 2/ той потвърди, че вече ще се доставя питейна вода за най-тежко засегнатия от безводие квартал- „Пчелински“.
Стоев внесе извънредна точка в дневния ред с искане да се вземе решение за разрешение от МОСВ и Басейнова дирекция за разпломбиране на водоизточник „Врелото“, затапен по време на водната криза в Перник.
„Основният проблем за водата на Радомир са огромните загуби и спиране на водата от Крапец. Ние не сме крадци, водоизточникът си е наш“, заяви председателят на минипарламента Светослав Кирилов.
За пускане на водата от „Врелото” обаче трябва стоманените тръби да се почистят и за това е необходима една седмица.
Вчера сутринта е проведена среща между кмета Кирил Стоев, управителя на ВиК инж. Борислав Иванов и представители на строителите на довеждащия водопровод от „Опалово“, на която е обсъдена тежката ситуация.
„Строителите заявиха, че 80% от трасето е готово и в понеделник може да се направи превключване и да започне изпитването му. Веднага щом това се осъществи, тази част от водопровода ще може да влезе в експлоатация и по него да потече вода към града. На срещата беше обсъдено до превключването на водата от „Врелото“ и включването на изградената част от довеждащия водопровод да се премине към режимно водоподаване на града. По този начин абонатите ще знаят къде и кога ще има вода в целия град. Решението е вода да се подава от 17,00 до 22,00 часа за всички части от града. През останалото време водата към мрежата ще се спира, за да може да се резервира, съобщи инж. Иванов.
Кирил Стоев е получил уверение от МОСВ, че веднага след гласуването и от общинските съветници ВиК ще получи разрешение за ползване на вода от „Врелото“. Единодушно поименно общинските съветници гласуваха решение за пускане водопровода от „Врелото“.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *