СЗО: COVID-19 не става по-заразен

СЗО смята, че пандемията на COVID-19 може да бъде поставена под контрол в рамките на няколко години, съобщи ТАСС.

Организацията също така отбеляза, че по време на пандемията коронавирусът не е станал по-заразен. Световната здравна организация (СЗО) не знае кога ще приключи пандемията на COVID-19 (заболяване, причинено от новия коронавирус).

Тя твърди, че има основания да се смята, че човечеството ще може да поеме контрола над тази болест в рамките на няколко години. Такъв отговор беше даден на кореспондента на ТАСС в пресслужбата на организацията, коментирайки шестте месеца, които изтичат на 11 септември, откакто СЗО призна огнището на коронавирусна инфекция в света като пандемия.

„В момента не знаем кога пандемията ще приключи, но вярваме, че е възможно с глобални усилия и използването на съвременни технологии тази пандемия да бъде поставена под контрол в рамките на няколко години“, заяви пресслужбата на СЗО, подчертавайки, че страните трябва да са „съсредоточени върху четири приоритета: предотвратяване на интервенции, които биха могли да разпространят инфекцията, създаване на среда, в която хората могат да се „защитят“, поддържане на основни здравни услуги и защита на уязвими групи от населението, включително възрастни хора и хора с хронични болести”.

СЗО смята, че по време на пандемията коронавирусът не е станал по-заразен. Отговаряйки на релевантен въпрос на кореспондент на ТАСС, организацията обясни: „Човешките вируси могат да се развият, ставайки повече или по-малко патогенни.

Съдейки по днешните доказателства, получени от изследването на 80 хиляди геномни изследвания, които са публично достояние, способността на този вирус да се разпространява и тежестта на заразяване от COVID-19 не се е променил“.

В същото време репродуктивният му индекс (средният брой на хората, заразени от всеки отделен случай) надвишава 2. Това означава, че коронавирусът „има епидемичен потенциал за разпространение, ако му бъде позволено“, отбелязват от СЗО. Повечето от заразените до момента са показали леки симптоми, докато 20% са с по-тежки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *