Сигнал на гражданин чрез мобилното приложение на ЮЗДП разкри бракониерство в Рила

Служители на „ДГС Разлог” и ЮЗДП реагираха незабавно на първи сигнал за бракониерство, подаден от гражданин през мобилното приложение, въведено преди по-малко от месец. При проверката, извършена от горските служители на 17 май в частна борова гора над местността Предела, бяха установени незаконно поставени примитивно чакало и примки за улов на диви животни. На терен са открити и следи, които според проверяващите са от попадналото в капана животно. Видимо е, че примката е ползвана многократно, което се потвърждава от остатъците от царевица за подхранване на дивеча, обелените дървета и утъпкания терен.

          Въпреки че нарушителят не е разкрит, незаконният капан е премахнат. Това се случва благодарение на иновациите, въведени от ЮЗДП, и активното гражданско съдействие за опазване на горите и дивеча. Сигналите, подадени чрез приложението за смартфони и таблети, се визуализират на публичната уеб-карта на горите в ЮЗДП на адрес http://gori.uzdp.bg чрез приложените снимки и координати на местоположението.

Указания за инсталирането и работата с мобилното приложение са налични в приложеното видео-обучение: https://youtu.be/9cbi4-llNu4

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *