Скандална сесия на ОбС – Дупница! Съветникът, зам. шеф на частната болница, К. Костадинов изплю камъчето: Искам приватизация за общинската, па макар и за лев, краят на дойната крава дойде, ще наредим и доц. Недин до Таушански, Тимчев, Миков

“Искам приватизация на общинската болница, па макар и за един лев, ако има кой да плати явните и скрити й задължения”, заяви вчера по време на заседанието на ОбС – Дупница председателят на икономическата комисия и зам. финансов директор на частната болница в града Костадин Костадинов. Тази реплика Костадин Костадинов изрече, докато се дебатираше финансовото състояние на болницата и се определяше датата за конкурс за управител на болничното заведение, който беше насрочен за 02.08.2017 г.
По време на дебатите се разрази скандал около това кой е виновен за финансовия крах на болницата. Общинският съветник от ОДБ К. Костадинов обвини, че БСП е стояла зад бившия управител д-р Любомир Таушански, по чието време болницата натрупала 1 млн. задължения към кредитори.
“Много ви моля да не се криете зад политически интереси, а да погледнете истината в очите. Тя е много простичка. Общинската болница е една „дойна крава“, за която са се закачили немалко „пиявици“ и всеки си е направил едно „малко царство“. Аз не виждам днес спасителите на болницата, където стояха тук, в залата. Заявявам, че краят дойде! Когато говорим за спасението, не говорим за спасението на болницата, а на едни „търтеи“, които искат да я източват. Разбира се, не говоря за всички, там има и отлични лекари. Помните ли доктор Таушански“ Много удобно го забравихте! Ама 2 години колегите като матросовци го спасяваха. Къде е сега Първан Дангов, депутатът Иван Ибришимов, Мая Манолова, къде е Слави Павлов да си признае, че БСП сгреши, като го подкрепяха, докато задълженията ставаха 1 млн. лева““, заяви Костадинов и допълни:
„Аз също сгреших, като подкрепих Росен Тимчев. Опитах се да си поправя грешката, като на третия месец уведомих кмета Методи Чимев, че Росен Тимчев не изпълнява оздравителната програма. Когато говорим за вина и виновници, най-отгоре поставете БСП, след това цитирайте имената на Таушански, Тимчев, Миков, скоро там ще сложим и доц. Димитър Недин.
Завършвам така: Всеки да застане срещу съвестта си. Хората отвън не могат да ви гледат, защото сте се скрили, не смеете да кажете истината, а трябва да кажете: „Крадците вън!“. Единственият начин за спасението на болницата е приватизация, но в никакъв случай не трябва да се губи, а да се печели от това“, заяви К. Костадинов.
Общинският съветник от ГЕРБ и зам. шеф на общинската болница д-р Йордан Никулчин изслуша изказването на Костадинов и се обърна към присъстващите общински съветници с думите: “Моля всеки да застане с лицето си и да гласува за затваряне на болницата! Всички говорят колко е зле финансово общинската болница, но никой нищо не прави, за да започне възстановяването й”, допълни той.
Докато между Костадин Костадинов и общинските съветници от БСП Станислав Павлов и Георги Пехливански прехвърчаха искри, спорейки кой на кого е помагал, за да стигне общинската болница до фалит, независимият общински съветник д-р Пламен Соколов и колежката му от ГЕРБ Даниела Симова спореха колко струва нощувка в баровски курортен комплекс в съседна Гърция. Д-р Пл. Соколов твърдеше, че през активния сезон нощувката е 400 евро, ходил е и знае. Даниела Симова му отвърна, че и тя е била там, и цената е 200 евро за  нощувка.
След като двамата приключиха спора, д-р Соколов взе думата по горещата тема – общинската болница, и заяви: “Всички ние, общинските съветници, сме участвали във фалирането на болницата. Под натиск на “кака”, на “батковците” и тем подобни назначавахме за управители хора, които само трупаха дългове. Да направим извънредна сесия, на която да се говори само за болницата”, предложи той.
Общинският съветник от БСП Георги Пехливански, афектиран от изказванията на Костадинов и Соколов, заяви в прав текст: “Каква вина имат общинските съветници от БСП за болницата! Ние сме само 5-има от общо 33-ма съветници. Какво можем да направим ние, а ти, Костадине, трябва да се кланяш до земята на общинските съветници от БСП и да мълчиш. Моли се на всички  нас, докато те сложим председател на ОбС, когато Ив. Константинов напусна поста при предишния мандат и ние те подкрепихме”, заяви Пехливански.
“Защо общинската болница изплаща по 8600 лв. за санирането на част от сградата вместо гласуваните от Общинския съвет 4000 лв. месечно”, попита Пехливански, но не получи отговор. В същото време стана известно, че от общинската болница са изпратили сигнал до прокуратурата, че фирмата изпълнител на поръчката  няма лиценз за строителна дейност.
Друга парлива тема на вчерашното заседание беше как да се търси отговорност от скандалната бивша управителка на общинското дружество Счетоводна къща Иванка Терзийска. Председателят на икономическата комисия К. Костадинов предложи на кмета Методи Чимев да изиска финансова проверка от АДФИ на дейността на Счетоводната къща. Той се мотивира с това, че одиторите, които са открили драстичните финансови нарушения, не могат да сезират прокуратурата. “Нямат такава компетенция”, заяви Костадинов и намекна, че може одиторите да не са извършили правилно финансовата проверка и затова е необходимо АДФИ да са произнесе.
Както „Струма“ писа, на предишното заседание, на което се искаше оставката на Ив. Терзийска, Костадинов и неговата група в местния парламент гласуваха “против”.
На вчерашното заседание на ОбС местните парламентаристи не успяха да съберат мнозинство по въпроса за отчуждаване на имоти в село Джерман за изграждане на една клетка за преработка на битови отпадъци. Докладната записка бе внесена от кмета Чимев и общинските съветници трябваше да гласуват отчуждаването на 7 имота в селото.
Докато разискваха темата, между д-р Лорета Николова и Костадин Костадинов прехвърчаха искри, след като той разкри, че по време на заседание на икономическата комисия относно това къде да се строи депото за битови отпадъци д-р Л. Николова от “Народен съюз” и Станислав Павлов от БСП са подкрепили една от идеите на общината – то да бъде изградено в землището на с. Пиперево, но след това на заседанието на ОбС нейната група “Народен съюз” и тази на БСП  не гласували за Пиперево, а за това депото да се изгради край с. Джерман, каквато е идеята на кметското ръководство отпреди 5 г.
В отговор на отправеното й обвинение д-р Л. Николова каза: “На председателски съвет ни бяха предложени няколко варианта за депо. Гласуването беше тайно. Всички присъстващи знаехме, че това гласуване е  само за заблуда на населението на село Джерман, за да не се разбунтуват. Всички знаехме, че общинското ръководство е взело предварително решението къде ще се строи депото, а ние бяхме използвани. Гласувахме нещо, което е предопределено”, заяви Николова.
На заседанието вчера, на което присъстваха 24-ма от 33-мата общински съветници, беше дебатиран и въпросът за капиталовите разходи на общината, а една от темите беше сметопочистването и сметоизвозването.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *