Скандал застрашава откриването на музея в Балабановата фабрика в Бараково с гости царят и 14 посланици, незаконен е

Скандал застрашава планираното за неделя откриване на музея „Иван Балабанов“ в кюстендилското с. Бараково. Авторът му, известният в района университетски преподавател Методи Панайотов, който е и известен екозащитник и председател на сдружение „Защита на Рилското корито“, е поканил за събитието 14 посланици и експремиера Симеон Сакскобургготски. Представители на местните институции обаче на събитието едва ли ще има, причината е, че музеят е незаконен.

„Надявам се никой от поканените чужденци да не се появи, защото самият аз няма да отида”, потвърди информацията за предстоящия бойкот кметът на Кочериново Иван Минков, който би трябвало да е сред най-заинтересованите от новата придобивка в общината му, за която Панайотов е категоричен, че ще привлече хиляди посетители от страната и чужбина и ще превърне Кочериново в топтуристическа дестинация. „Факт е, че музеят е незаконен, Панайотов няма право да прави вътре никакви ремонти”, допълни градоначалникът.

Вече има издаден констативен Протокол №19/07.06.2017 г., който служители на община Кочериново пишат след сигнал на инж. Стоян Стоянов от Благоевград, подаден до РДНСК – Кюстендил през април. Незнайно защо, строителните надзорници препращат сигнала в общината и служителите на Минков в присъствието на Панайотов и дъщеря му Цвета, която се представя за пълномощник на реститутката на имота Бистра Балабанова, констатират нарушения на Закона за устройство на териториите и липса на разрешителни за дейността, която кипи зад оградата на някогашния Картонено-мукавен завод.

Установено е, че имотът с площ 78 475 кв.м е с начин на трайно ползване „за целулозно-хартиената промишленост“, от 08.11.2011 г. се води собственост на „Българска книжна и дървена индустрия“ АД.  По време на проверката работници измазвали стените на административната двуетажна сграда, втората сграда /предназначена за складова база/ била оставена да се саморазрушава, в третата /промишлена сграда/ Панайотов оставил 3 вагона и 1 локомотив, които работници реставрирали усилено преди откриването, а в четвъртия склад били разпръснати експонати като файтон, пиано, барабан, паметник и др. За двете сгради на музея – третата и четвъртата, Панайотов обяснил на проверяващите, че не е променял конструкциите им, направил само текущ ремонт като измазване на стени, лакиране на дървената конструкция на покрива и нов дървен под.

Методи Панайотов представил на общинските служители писмо от Министерството на културата с № 62-00-226/24.04.2013 г. относно „съгласуван проект за създаването на обществена колекция, несъдържаща културни ценности“. Според общинарите това писмо обаче само потвърждава регистриране на самата колекция, но няма стойността на разрешително за музей. Организирането на музей, включващ експонирането, складирането, реставрирането и пр. дейности, както и общественият достъп до него, е свързан с одобряване на проект по реда на ЗУТ, а такъв Методи Панайотов няма, пишат общинарите в констативния протокол.

Те са обърнали внимание на Панайотов и дъщеря му, че четирите сгради в имота могат да се ползват само по предназначението, което имат съгласно издадените документи, а именно – за административна сграда, складова база и промишлена сграда. „В община Кочериново не са издавани документи за промяна предназначението и преустройството на въпросните сгради, а за съхранение, организация на експониране и обществен достъп до музейна експозиция е необходима промяна предназначение на сградите и въвеждане в експлоатация по реда на ЗУТ“, категорични са проверяващите.

Тази седмица кметът Минков е изпратил на РДНСК – Кюстендил констатациите на проверяващите, очаква се произнасяне на държавната служба, която трябва да вземе решение наказателни постановления ли ще пише на Панайотов, актове за незаконна реконструкция или ще запечата обекта.

Във връзка с наше запитване до Районна прокуратура – Дупница ще реагира ли до неделя държавното обвинение на сигнала за предстоящото откриване на незаконния музей, говорителят на прокуратурата Емил Павлов ни върна вчера писмен отговор: „Във връзка с Ваше запитване вх. № 1791/22.06.2017 г. по описа на РП – Дупница, Ви уведомявам, че преписка вх. №1781/2017 г. по описа на РП – Дупница е образувана по повод постъпил в ДРП сигнал на 22.06.2017 г. По преписката своевременно е определен наблюдаващ прокурор, който още същия ден разпоредил извършването на предварителна проверка по случая в срок до 30 дни”.

Колежката му прокурор Марияна Кожухарова обяснила в четвъртък следобед на Стоянов, че жалбата му още не е стигнала до нея, след като я получи, тя има 5-дневен срок, в който да прецени дали да информира районния инспектор на полицията, после той трябва да й върне доклад от проверката и след това да се направи преценка за по-нататъшните действия на прокуратурата.

„Отговора на община Кочериново, че музеят е незаконен, го получих на 20 юни, още на 21 юни сезирах прокурорите и си мислех, че те ще се намесят веднага”, коментира инж. Стоянов, без да крие недоумението си от сроковете, които трябват на държавното обвинение за намеса. „Ако някой посетител пострада при пожар, защото всички сгради са дървени и пожаронеобезопасени, или от срутване при земетресение, защото и на нормите за земетръсна устойчивост не отговарят, кой ще носи отговорност”, зададе риторичен въпрос инж. Стоянов.

„Самата идея за музей, който трябва да възобнови част от атмосферата на известната в миналото фабрика и на Рилската железница, е добра и аз не съм против нея, а против погазването на законовата уредба”, подчерта Стоянов.

Замисълът на Панайотов е да бъдат показани осем вагона и един локомотив, които са автентични и навремето са обслужвали книжно-мукавената фабрика в Бараково. Преди години те бяха дадени на съхранение от БДЖ на Методи Панайотов. Сега той е направил 100-метров релсов път в двора на Балабановата фабрика, по който ще се движат вагоните.

В неделя наред с посланиците Панайотов е поканил и дъщерята на Тодор Балабанов – Бистра Балабанова, чиято идея е двете халета в Бараково да бъдат преустроени в музей. Посланиците са 14, защото навремето във фабриката са работили хора от 14 националности. Според програмата в неделя трябва да бъде открит паметник на основателя на фабриката Иван Балабанов, който управлява от 1912 г. до 1946 г. първата в страната книжна фабрика за производство на различни видове хартии и картони по немски образци – тази в Бараково. Паметникът е от гипс и е дело на скулптора Цветослав Христов. Планирано е и откриване на паметна плоча, на която са изписани имената на 500 видни граждани, работили във фабриката, сред които са поетите Никола Вапцаров и Биньо Иванов.

„Знам за тези проверки, ако искат да дойдат да запечатат музея, ние ще пробием мрежата и пак ще влезем вътре, защото това е частен имот”, емоционално обяви вчера мнението си по казуса Методи Панайотов. Според него сградите във фабриката не се нуждаят от никакви разрешителни, защото собственичката им – 90-годишната Балабанова, само ги варосала. Парите за музея пък дала, за да почете паметта на баща си Иван Балабанов, затова обещала лично да доведе от цял свят техни роднини в неделя и заедно да се порадват в Бараково на събраните експонати и влакчето.

Благоевградчанинът инж. Стоян Стоянов, който е подал сигнала, че музеят в Балабановата фабрика е незаконен, и организаторът на мегасъбитието в Бараково Методи Панайотов отдавна са в обтегнати отношения. Ст. Стоянов беше кандидат за депутат от Реформаторския блок. Наскоро Методи Панайотов вдигна жителите на Бараково на протест срещу фирмата на сина на инж. Стоян Стоянов, който иска да строи фабрика за пелети на метри от къщите им. Акцията се проведе пред вратите на бъдещото предприятие, а инициаторът на бунта Методи Панайотов тогава разкри, че научил случайно, че община Кочериново е дала строителна линия на благоевградската фирма „Нирасет“ ООД да започне градежа на предприятието.

„Не сме съгласни да има фабрика за пелети на 42 метра от къщите и ягодовите градини, защото шумът и праховото замърсяване на въздуха са най-рисковите фактори за здравето на хората и за природата”, категоричен бе Методи Панайотов.

В продължение на 5 години той води съдебна битка срещу фабриката за пелети, която ще бъде построена на мястото, където се намира подстанцията на бившия Книжно-мукавен завод. „Ще се боря докрай, но няма да допусна строежа на цех за пелети, който да ни трови”, категоричен бе тогава М. Панайотов.

Сега опонентът му Стоян Стоянов му връща „жеста“, като го обвини, че музеят в Балабановата къща е незаконен. Въпросът сега е какво ще се случи в неделя и дали ще има откриване на музея, който вече е ясно, че е незаконен.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *