Необходими продукти:
свинско месо – 800 грама
лук – 3 глави
чушка/пиперка – 400 грамачервени
домати – 300 грама
олио – 1/2 чаена чаша
червен пипер – 1 чаена лъжица
черен пипер – 1/4 чаена лъжица
ориз – 1 чаена чаша
магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Добре е да изберете шарено свинско месо, за да не бъде гювечът твърде сух. Измивате месото и го нарязвате на едри парчета. Лукът обелвате и нарязвате на ситно. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото, изсипвате в него лука заедно със свинското месо и запържвате за около 5-6 минути при непрекъснато бъркане.
Измивате чушките и ги нарязвате на дебели ивици. Заедно с измития и отцеден ориз ги добавяте към месото. Добавяте и 1 чаена лъжица сол, червения и черния пипер. Разбърквате добре. Доматите обелвате и нарязвате на кубчета, след което също ги добавяте към сместа, като разбърквате.
След като сместа остане само на мазнина я изсипвате в тава, добавяте 2 чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути до пълна готовност на ориза и месото. Преди сервиране поръсвате славянския гювеч със ситно нарязан магданоз.