НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- яйца – 2 бр. L
- захар – 200 г, кристал
- заквасена сметана – 200 г
- зехтин – 100 мл
- ванилия – 1 п, суха
- брашно – 260 г, бяло
- бакпулвер – 2 ч.л.
- сол – 1/2 ч.л.
- лимонова кора – от 1 лимон
- лимонов сок – от 1/2 лимон
- нишесте – 1/2 с.л.
- боровинки – 450 г
- пудра захар – за поръска
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Фурна – 180 градуса; Работи се с тортена форма с диаметър около 22-24 см, с ринг, покрита с хартия.
С миксер се разбиват до побеляване яйцата и захарта. Добавят се сметаната, мазнината, ванилията, сол и се разбърква на бавни обороти на миксера.
Брашното и бакпулверът първо се пресяват и след това се прибавят на порции към сместа.
Разбърква се с телена бъркалка. Добавя се настърганата кора лимон и сок от 1/2 лимон. Половината от сместа се изсипва във формата. Оставя се настрана.
Боровинките се разбъркват с нишестето и сок от 1/2 лимон и се добавят, но само половината от тях.
Отгоре се изсипва и другата част от тестото и се покрива с другата част от плодовете.
Плодовият сладкиш се пече на 170-180 градуса за около 25-30 мин. След като се охлади се поръсва с пудра захар.
Сладкишът с боровинки е готов.