ЗА БЛАТА
яйца – 3 бр.
захар – 1 ч.ч.
олио – 50 мл
кисело мляко – 1 в.ч.
сода бикарбонат – 1/2 ч.л.
бакпулвер – 1/2 ч.л.
ванилия
брашно – 2 ч.ч.
КРЕМ
тиква – 3 с.л. сварена
ябълки – 1 бр. голяма
захар – 3 – 4 с.л.
масло – 1 с.л.
царевично нишесте – 1 – 2 ч.л.
ЗА ДЕКОРАЦИЯ
настърган шоколад
мента – листа
В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавят се олио, киселото мляко с разбита в него сода и бакпулвер, ванилия и накрая брашното.
Разбърква се на кексова смес и сипваме в тавичка върху хартия за печене. Печем блат в загрята фурна 180 градуса до суха клечка и изваждаме върху решетка да се охлади.
С нож се нарязва на квадрати. Приготвя се крем за сладкиш, като за целта се загрява масло в малко тиганче да се разтопи.
Ябълката и тиквата се обелват и нарязват на малки, тънки парчета. Добавя се захар в маслото и се бърка с дървена лопатка за 2-3 минути.
Добавят се парчета от ябълка и тиква, и наливаме вода около 100-150 мл. Варят се, докато омекнат и с вилица се намачкват.
Може и да се пасира, но аз исках да има малки парченца, не гладка каша. Царевично нишесте се разбърква с малко вода и се сипва в тигана.
Разбърква се и когато се сгъсти, сваляме от котлона. Намазваме нарязаните квадрати с крем. И подреждаме като торта. Поръсваме с настърган шоколад и хапваме за десерт.