брашно – 1 чаша
грис – 1 чаша
захар – 1 чаша
бакпулвер – 1 бр.
ванилова захар – 1 бр.
ябълки – 8 бр.средни по големина
канела – 5 г
масло – 125 г
Чашата е с вместимост 300 мл.
В купа смесете пресятото брашно, гриса, захарта, бакпулвера и ваниловата захар, разбъркайте за да се смесят добре. Почистете и обелете ябълките, настържете ги на едро ренде. Поставете ги в купа и добавете канелата, разбъркайте добре.
Намажете правоъгълна тавичка с меко масло и поръсете с малко брашно, за да не залепне сладкиша. Отгоре посипете част от сухата смес, колкото да покрие дъното.
Следва част от ябълковата смес, колкото да покрие сухата. Така редувайте двете смеси като завършите със суха. Нарежете маслото на тънки ленти и покрийте сладкиша с тях.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 40 минути до златист загар отгоре.