След искането за референдум общинските съветници Хр. Зайков и Д. Марков с ново предложение за отделяне на Разлог от ВиК асоциацията

Ново предложение, касаещо отделянето на община Разлог от Асоциацията по ВиК, са входирали в Общинския съвет общинските съветници от „Граждани на община Разлог“ Христо Зайков и Димитър Марков, които преди това входираха искане за произвеждане на местен референдум. Сега групата съветници предлагат Общинският съвет направо да гласува напускането на община Разлог на Асоциацията по ВиК, защото евентуален референдум ще струва на администрацията около 50 хил. лева.

ВиК въпросите вчера за пореден път бяха подложени на обширни дебати в комисиите по бюджет и финанси и устройство на територията, които проведоха своите заседания заради насрочената извънредна сесия на 12 август. При кворум от 5-има присъстващи от общо 7 членове в първата комисия и 4-ма от общо 7 във втората, комисиите подложиха на гласуване поотделно и двете предложения след час и половина дебати. Такова не бе взето, тъй като гласовете бяха изравнени при гласуването с 2:2 „за“ и „въздържал се“, като отвод си даде шефката на инкасото във ВиК – Разлог Гергана Костова, която е член на комисията по БФ.

Заместник-кметът Иван Гюров не изключи възможността за общинско дружество, но поясни, че към момента държавната политика е за окрупняване на дружествата и подобно отделяне няма да се разреши от държавата. Той даде пример с община Петрич, която е изгубила делото на първа инстанция за напускане на асоциацията и сега обжалва решението пред върховните съдии.

Зам. кметът Гюров даде предложение въпросът да остане отворен и да се обсъди отново след няколко месеца, когато ще има яснота дали ще бъде приет новият закон, с който ще се уреди собствеността и регулацията на ВиК сектора.

Днес въпросът ще се дебатира и в другите две комисии – по социални дейности и местно самоуправление. Извънредната сесия, на която ще се реши дали ще има, или не местен референдум е насрочена за 12 август.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *