След повече от половин век в чужбина и над 20 г. съвместен живот със своя любим, българка с корени от Баня се върна в родината, за да се омъжи

Българката с корени от разложкото село Баня Мария Даскалова, която живее в Австрия, и любимият й – италианецът Джан-Мария Бортолоти, тя на 63 години, той на 77, доказаха, че за любовта няма граници и възраст. След 20 години съвместен живот, любов, разбирателство и уважение двамата прелетяха хиляди километри, за да сключат брак в родното село на булката Баня. Церемонията по сключване на граждански брак се състоя в кабинета на кмета Мария Юрганчева, която лично води ритуала и положи подписа си като длъжностно лице.

Мария Даскалова и Джан-Мария Бартолоти узакониха връзката си пред близки и приятели. Свидетели на милата двойка станаха братовчедките на булката, също с корени от Баня – Райка Вампирска и Станиела Щили. Райка Вампирска, която е дъщеря на бившата правосъдна министърка Светла Даскалова, прелетя Океана и пристигна чак от Америка, за да бъде кума на братовчедка си. С нея от Щатите пристигнаха и най-младите потомци на рода  – Джей Ди и Стефани, които бяха шафер и шаферка  на сватбата. Другата кума –  Станиела Щили, пристигна от Австрия, за да бъде до братовчедка си в най-важния ден от живота й. Тя е и най-добрата й приятелка във Виена.

Мария Даскалова и любимият Джан-Мария Бортолоти затвърдиха любовта си и пред Господ и се венчаха в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Баня. За Мария Даскалова тя е не просто храм, а връзка с корените й, защото името на нейния дядо – Стефан Ванев, е изписано на плоча на входа на църквата и е човекът, чийто майсторски ръце са положили и подредили подовите плочи в него.

Двойката, която разби всички предразсъдъци и доказа, че за любовта и уважението възраст няма, показа, че цени и уважава българските традиции и обичаи. За своя сватбен ден Мария Даскалова избра старинна традиционна българска носия, без излишна натруфеност и без богати накити, типични са сватбените народни одежди. Вместо бяла рокля, булката се премени със старинна ленена везана риза (кошула) и се препаса с тъкана престилка (пещемал).

След брачната и църковна церемония младоженците събраха на тържествен обяд в местно заведение най-близките си хора, а менюто освен съвременни ястия включваше и традиционни стари гозби.

Единственият съвременен ритуал, който спазиха, бе разрязването на сватбената торта, с която почерпиха скъпите си гости.

„Решихме да сключим брак точно в село Баня, защото моят дядо Стефан Ванев е от това село и той е една много важна фигура за моята  фамилия. Аз живея от 10-годишна възраст в Австрия, а моят съпруг е италианец, но всеки път, когато идваме в България, посещаваме и село Баня. Много ми е мило и драго да съм тук, ценя и уважавам корените си и милея много за родината си”, каза булката Мария Даскалова и допълни, че отново ще се върнат в Баня през август месец.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *