След протеста на хората от с. Стоб: Областният управител върна решението за отдаване под наем на Стобските пирамиди, председателят на ОбС – Кочериново свиква извънредна сесия

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев върна решението на ОбС – Кочериново за отдаване под наем на частна фирма на посетителския център и екопътеката към Стобските пирамиди. Според губернатора решението на общинските съветници, взето на 1 септември, е незаконосъобразно и следва да бъде преразгледано. Това става ясно от писмото на губернатора до кмета на село Стоб Георги Ставрев, който му изпрати протестната подписка на 313 жители срещу скандалното решение.

В мотивите си за връщане на казуса за ново разглеждане областният управител посочва, че от решението за отдаване под наем на посетителския център и паркинга към него, и протокола със становища на общинските съветници се налага изводът, че наемателят може да ги преотдава на трети лица, което противоречи на Закона за общинската собственост. Наред с това като задължение на бъдещия наемател е вменено да стопанисва екопътеката за своя сметка, като поддържа туристическия интерес към Стобските пирамиди, които са в горския фонд на „ДГС Рилски манастир“, т.е. става въпрос за държавна собственост.

След становището на областния управител председателят на ОбС – Кочериново Елена Бозовайска е насрочила извънредна сесия, която ще се проведе на 29 септември от 17 часа в читалището с единствена точка в дневния ред – отмяна на решението от 1 септември относно Стобските пирамиди.

Както „Струма“ първи писа, точката за отдаване под наем бе внесена тихомълком за разглеждане, без дори да бъде информиран кметът на селото Георги Ставрев, и приета с 6 на 5 гласа от Общинския съвет, което предизвика вълна от недоволство сред жителите на Стоб, които събраха подписка, която внесоха в общината и областната управа, и излязоха на протест с искане за отмяна на решението с категоричната заявка, че са готови да блокират и пътища.

Сред протестиращите беше и бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков, който обвини общинските съветници в задкулисна политика по отношение на природния феномен.

„Екопътеките до Стобските пирамиди са доведени до безобразно състояние. Едната – за хората в неравностойно положение, в дерето Буковец, вече е затворена по простата причина, че от нея останаха само руини и за осем години десетки хиляди левове „изтекоха“ в пясъчното дере пред безучастните погледи на публичните власти. Основната пътека, започваща от красиво ремонтираната черква „Св. Прокопий“, също е в окаяно състояние, макар да се събират по два лева такса от турист. А от събраната такса нищо не остава за с. Стоб, потъвайки в бездънната общинска хазна… Ето защо са обясними съмненията, че пирамидите умишлено се държат в подобно безобразно състояние, за да „възкръсва“ периодично идеята да се дадат на частно лице. А едно частно лице, следвайки икономическия си интерес, ще се интересува основно от билетчетата на бариерата и от всеки спрял автомобил на паркинга, който ще таксува“, заяви проф. В. Вучков и призова общинските съветници да отменят решението си.

Апелът на бившия вътрешен министър и протестът на хората от Стоб изиграха съществена роля, а след намесата и на областния управител на Кюстендил Виктор Янев авантюрата около пирамидите може да се счита за приключена.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *