След 13 години работа в Италия от мияч на чинии до мениджър на ресторант, бивш треньор по джудо и самбо започна да върти пици в пернишкото село Мещица, тестото им зрее 3 дни

Всяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти. Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев. За целта е закупил бус и необходимото оборудване, с което приготвя вкусните и ароматни изкушения пред очите на клиентите си.

Любовта и тънкостите в майсторския процес мъжът придобива от известния италиански готвач Кристиано Камизани. „След излизането ми от казармата работих като треньор по джудо и самбо в Перник. Тъй като парите не бяха достатъчни, ми трябваше втора работа. Затова започнах да помагам в новооткрития ресторант на небезизвестния италиански готвач Кристиано Камизани в Перник“, казва Надко пред БТА.

Готвенето за него постепенно се превръща от хоби в страст, водеща до това той да спре с треньорската си дейност. „Година и половина след като отвори ресторанта си, Камизани ме направи главен готвач и пицар. Поработихме заедно още известно време, след което той се отказа от бизнеса си у нас и се върна в Италия“, коментира мъжът. 

След затварянето на ресторанта в Перник Надко отива в Италия, където продължава да работи за шефа. „Камизани и баща му държаха верига от пицарии на най-голямото езеро и курорт в Северна Италия – Лаго ди Гарда. Това, което научих в България, ми помогна, но както на всяко ново работно място, и там започнах като мияч на чинии“, спомня си той. 

В продължение на тринадесет години перничанинът поетапно преминава през всички позиции в ресторантьорския бизнес, достигайки до мениджър. Кариерното му израстване съвпада със сватбата и раждането на дъщеря му. Заради нея семейството се премества да живее в Лондон.

Търсенето на нова и перспективна работа среща Надко с друго голямо име в кулинарните среди – Марко Пиер Уайт – създателя на популярния световен реалити формат „Хелс Китчън“. „По това време той държеше над 15 ресторанта. За него работих около четири години, достигайки до позицията су-шеф на екип“, разказва той.


В последните години от пребиваването си в Англия перничанинът работи като мениджър в компания, занимаваща се с правенето на пици на открито на големи публични събития. Именно там той заимства идеята за създаването на собствен бизнес, която днес вече е реалност. 

Мъжът е на мнение, че тайната на вкусната пица се крие в хубавото тесто и вложената любов в процеса на приготовление. В момента в обекта му се предлага ограничен асортимент, като най-харесваната от клиентите му пица е „Пеперони“.

Надко казва, че тестото, с което работи, е класическо италианско. „То се приготвя три дни по-рано и се използва след дълъг процес на зреене от 72 часа. Това се прави с цел да не се получава дискомфорт в човешкия стомах след консумацията му. Пицата се пече в специална газова фурна за около минута и десет секунди“, разказа той.


Предприемчивият мъж не прави компромиси с качеството, а влаганите продукти в изделията му са изцяло италиански. Горд е и с наградите си от състезанията по пица акробатика от България, Румъния и Италия. Този свободен стил или изкуство е създаден от италианските пицари с творчески дух. Целта му е хвърлянето на тестото за пица от майстора във въздуха, като същото се увеличава благодарение на центробежната сила.  

„Най-голямото ми постижение е от 2015 г., когато станах втори на европейското първенство по пица акробатика в Италия измежду 670 участници“, припомня си пицарят. Той е и дипломиран инструктор от Италианската пица федерация.

В момента се е заел с организацията на състезание по пица акробатика, което ще се състои скоро в региона на Пернишко. „То ще включва няколко вида дисциплини – разточване на пица; сгъване на картонени кутии; надяждане с пица; сладка пица; пица „Романа“; пица „Класика“; риболов и др.“.

Панталеев приветства с добре дошли всички, които желаят да се запишат за участие, или просто да посетят това невероятно кулинарното представление.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *