СЛЕД 34 ГОДИНИ: Разкриха убиеца на премиера Улоф Палме

Мистерия на 34 години най-накрая беше разрешена. Шведската прокуратура разкри убиеца на премиера Улоф Палме. Министър-председателят беше застрелян пред киносалон в Стокхолм през 1986 г., но и досега убийството му оставаше неразгадано.

Графичният дизайнер Стиг Енгстрьом, известен като Мъжа от Скандия, се оказа убиецът на премиера Улоф Палме. Той обаче се е самоубил през 2000 година и затова мотивите му остават неизвестни.

За откриването на извършителя са разпитани хиляди свидетели. През годините е осъден друг мъж с криминално досие, но в последствие присъдата му е отменена.

Неразкритото убийство на Палме беше като „рана“, каза премиерът и изрази надежда, че сега вече тя ще може да заздравее. „Най-добрият начин (случаят) да приключи щеше да е присъда“, добави Льовен, но подчерта, че правителството „не издава присъди“ и „не преразглежда решенията на прокуратурата“.

По-рано семейството на Палме каза, че приема решението на прокуратурата да прекрати разследването.

Неговите синове Йоаким, Мартен и Матиас казаха, че прокурорското „изявление по отношение на свидетелите и доказателствата във връзка с мястото на убийството е убедително“. Тримата братя добавиха, че са „разочаровани от липсата на убедителни съдебни доказателства“.

Мартен, който е бил в същото кино, където са били родителите му във фаталната вечер през 1986 г., заяви по Шведското радио, че според него покойният заподозрян Стиг Енгстрьом е извършителят на убийството. По думите му е „възмутително“, че първоначалното полицейско разследване е било „толкова слабо“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *