След 44 години във втория си дом 3-о ОУ емблематичният благоевградски учител по география Вл. Алексов се пенсионира

След 44 години във втория си дом – благоевградското 3-о ОУ „Димитър Талев“, емблематичният учител по география Владимир Алексов се пенсионира. По този повод колегите му организираха бенефисен футболен мач, изпълнен с много емоции.

Традиционно в 3-о ОУ приключват учебната година с двубой между учители и ученици, а самият Алексов е треньор на тима на педагозите. Затова и вчерашният ден бе специален.

Любопитното е, че преди седмица известният преподавател не знаеше дали ще има тържество и с усмивка сподели, че ако колегите му го поканят, той ще присъства. През това време обаче при пълна секретност течеше трескава подготовка, координирана от зам. директора Васил Чолаков. Двама учители по български език и литература бяха ангажирани с изготвянето на сценарий, а в са София поръчани специални екипи…

Така вчера точно в 12 часа в спортната зала на училището започна футболната среща. Под бурните възгласи на многолюдната публика отборът на учителите излезе с тениски с лика на Вл. Алексов, а по-късно опънаха и голям плакат с надпис „Благодарим ти, тренер!”. Срещата на живо коментира професионален спортен журналист, а я ръководи бившият международен рефер Крум Стоилов, който подари на Вл. Алексов оригинални съдийски картони.

След прекрасно изпълнение на група „Престо“ прозвуча първият сигнал и двата отбора изнесоха истински спектакъл, достоен за финал на европейското първенство или най-малко за Шампионската лига. В атмосфера като на „Сантяго Бернабеу” играчите излязоха на терена и поздравиха многобройните си фенове, подарявайки им цветя. След два удара към вратата резултата откри тимът на учениците, воден от учителката по ФВС Румяна Станоева. Пас на математика Стефан Стефанов и ефектна странична ножица на капитана и централен нападател В. Чолаков възстанови равенството. Някои от единоборствата бяха толкова оспорвани, че се наложи използване на ВАР системата. В крайна сметка учениците спечелиха дербито с 3 на 1, но в дух на феърплей двата отбора се поздравиха и позираха за обща снимка, а В. Чолаков обяви, че Вл. Алексов остава треньор на тима на безсрочен договор.

Особено вълнуваща бе почивката между двете полувремена, когато под акомпанимента на тамбура и кларинет тимът на учителите поздрави Вл. Алексов с любимата му песен „Биляна платно белеше“, а учениците Жасмина Миткова и Калоян Кирилов зарадваха всички с виртуозните си изпълнения на цигулка.

„Днес сред нас има един победител, който е спечелил много битки и е успял да докаже своя професионализъм, своята човечност. Нашият колега Владимир Алексов е направил толкова много за училището, че мога един час да говоря за него, но ще се огранича и само ще кажа, че това е човекът, който е получил обичта на всичките си ученици през цялото време на своето пребиваване в училището“, каза директорът на 3-о ОУ Михаил Спасов. Той подчерта, че независимо по какъв повод, Алексов е винаги добре дошъл в училището, и в знак на признателност и заслуги му връчи специален плакет. Без специална подготовка, а просто искрено и спонтанно, всички в залата станаха на крака и дълго аплодираха обичания и уважаван учител.

Развълнуван и под нестихващите аплодисменти, Алексов пресметна, че е прекарал в училището цели 44 години, от които 8 е учил, 36 преподавал, затова и приема 3-о ОУ като свой втори дом. Правейки равносметка, той призна, че учителската работа му е дала страстта и желанието, взети от Талевия светилник, за да „пръска“ знанията за учениците.

„Изключително съм щастлив, че имах възможността да преподавам на вас – най-прекрасните деца, и да бъда рамо до рамо с изключителни професионалисти – моите колеги“, каза Алексов.

Преди седмица репортер на „Струма“ попита учителя дали след 36 години в 3-о ОУ се чувства изморен, на което той чистосърдечно отговори: „Не се чувствам изморен, напротив, всеки път с радост влизам в класната стая и всеки час с желание преподавам на учениците. Просто смятам, че е редно да отстъпя мястото си на млад колега, особено ако той разчита на учителската заплата, за да издържа семейство“.

В залата присъстваха и мнозина възпитаници на Вл. Алексов от последния му випуск преди две години. Понастоящем деветокласници, те продължават да се обаждат, търсят за съвети и опора бившия си класен ръководител, а при срещите си му благодарят за всичко, което им е дал.

„Най-важния урок, който научихме от г-н Алексов, е да бъдем добри хора!“, казаха в едни глас гимназистите и наобиколиха любимия си учител.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Плакатът „Благодарим ти, тренер”
Вл. Алексов с ученици от випуска си преди две години

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *