Служебният здравен министър: Има осигурени ваксини на Pfizer до 2023 г.

България ще продължи да получава ваксини от препарата на Pfizer през следващите две години. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг след заседание на кабинета в МС.

„Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с Pfizer, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Така,че въпросът е решен. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени за следващите две години у нас. От днес влез в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари“.  

„Ще се организират мобилни групи за хора, които са неподвижни и заради това до този момент не са се ваксинирали, а имат желание. Съдействие ще окажат от МВР и кметовете на общините. Предвиждаме промяна в реда за ваксиниране поради това, че огромния  брой от починалите са над 60 години. От понеделник до четвъртък ще се извършва преимуществено ваксинация на хора над 60 години”, каза служебният министър на здравеопазването.

„Ако успеем да ваксинираме рисковата група, която включва хората над 60 години, това ще ни развърже ръцете и ще можем да премахнем много от съществуващите мерки. Там е разковничето”, поясни д-р Кацаров.

В следващите дни Министерството на здравеопазването ще реши дали извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена. 

Служебният здравен министър посочи, че решението дали Националният оперативен щаб ще продължи работа ще вземе министър-председателят. Според Кацаров обаче на този етап от пандемията това не е необходимо. 

Той коментира  и дали ще има рокади във властта.

„Кой ще уволня и кой ще назнача е въпрос, който предстои да реша. По-важно е да овладеем кризата и да убедим хората, че това зависи от всички. Не мога да ги спася, ако те не желаят да се спасят”, обясни служебният здравен министър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *