Смисълът на благодеянието по „Песента на колелетата“ се падна на матурата по БЕЛ

„Смисълът на благодеянието“. Върху тази тема от откъса на Йовковата творба „Песента на колелетата“ разсъждаваха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение.

От младежите се очаква да са демонстрирали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и да са показали висока езикова култура.

Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

45 924 зрелостници се явиха на днешната матура, която се проведе в 750 училища. Един в Ямбол и един в Самоков бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит.

Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита. Само двама болни от COVID-19 ще трябва да се явят на матура по български език и литература на 26 август т.г.

За първи път беше организирано видеонаблюдение във всички регионални управления на образованието, а не само в МОН.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *