Необходими съставки:
картофи – 1.5кг
кайма – 500 г
лук – 3 глави
чесън – 3 скилидки
яйца – 1 бр.
кашкавал – 250 г
доматено пюре – 3 или 4 с.л.
масло – 100 г
прясно мляко – към 150/200 мл
сол
черен пипер
червен пипер
риган
магданоз
индийско орехче
самардала
риган
Начин на приготвяне:
Прави се картофено пюре с масло и мляко, сол, черен пипер и малко индийско орехче.
След като е намачкано и добре объркано, чуквате едно яйце и добре разбърквате, след това се добавя кашкавал, настърган (200 г).
През това време запържете 3 глави лук с 3 скилидки чесън и 500 г кайма.
Когато омекне лукът и е задушена каймата, слагате сол, червен пипер, черен пипер, микс зелени сухи подправки, щипка захар и 3-4 с.л. доматено пюре и оставяте да къкри известно време.
В намаслена форма за торта слагате ред пюре, каймата и пак пюре.
Декорацията на солената торта отгоре направете с помощта на вилица.
Солената торта от картофено пюре и кайма се запича до кафеникава коричка в предварително загрята фурна на 160°C.