Необходими продукти:
4 яйца
За зеленчуковия слой:
200 г. гъби (печурки, кладница или друг вид по желание)
30 г. масло
1 морков
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
300 г. пресен спанак
2-3 стръка пресен джоджен
сол и черен пипер
Сос Бешамел:
30 г. масло
30 г. брашно
200 мл. прясно мляко
щипка индийско орехче
сол, черен пипер
За поръсване:
50 г. твърдо сирене (или кашкавал)
1-2 с. л. галета
Начина на приготвяне:
Яйцата се сваряват за 6-7 минути, охлаждат се и се обелват.
Спанакът се почиства, измива се под течаща вода и се нарязва на едро.
В тиган се загрява маслото и се запържват гъбите, нарязани на тънки филийки. Към тях се добавят настърганият морков, нарязаните на ситно зелен лук, чесън и джоджен. Овкусява се със сол и черен пипер. Накрая се добавя спанакът, похлупва се с капак и се дърпа от огъня. Остатъчната топлина на тигана е достатъчна, за да задуши спанака без да губи цвета си.
Сос Бешамел
Маслото се загрява и в него се запържва брашното. Налива се прясното мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.
Сглобяване:
Задушените зеленчуци се прехвърлят в огнеупорен съд, заливат се с половината от соса Бешамел и се настъргва сирене (кашкавал). Върху тях се подреждат яйцата, разрязани наполовина. Залива се с останалия сос и се поръсва с останалото сирене и галета. Ястието се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 10-15 минути докато се образува хрупкава коричка от сиренето и галетата.
Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан зелен лук или магданоз. По желание може да се приготви в индивидуални купички и да се сервира като топло предястие.