НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
яйца – 4 бр.
спанак – 250 г
брашно – 2 ч.ч.
олио – 1 ч.ч.
захар – 1 ч.ч.
бакпулвер – 1 п.
ванилия – 2 п.
ЗА КРЕМА
сладкарска сметана – 300 г
крема сирене – 200 г
ЗА ЯГОДОВ СЛОЙ
ягоди – 300 г
захар – 1/2 ч.ч.
желатин – 2 п.
ЗА ГАРНИРАНЕ
ягоди
боровинки
мента – свежа
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и почистете спанака. Сложете го в блендер и го пасирайте заедно с олиото.
Разбийте яйцата със захарта. Смесете яйчената и спаначената смес.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера.
Добавете го към течните съставки за спаначената торта и разбъркайте до хомогенност. Прибавете ванилията.
Разделете сместа на две части и изпечете в тава с размер 22 см., като предварително застелете дъното с хартия за печене.
Печете на 180 °C, като междувременно проверите готовността с дървена клечка.
Пасирайте ягодите заедно със захарта.
Разтворете желатина по указания на пакета начин и го добавете към ягодовата каша.
Изсипете в тава с по-малък диаметър и поставете в хладилник до желирането на ягодовата смес.
Разбийте сметаната на гъст крем, добавете и крема сиренето. Разбийте до хомогенност.
Сглобете сметановата торта, като намажете основният блат със сметаноия крем.
Изрежете втория блат с диаметър колкото ягодовият блат.
Върху основният блат поставете внимателно ягодовия.
Сложете малкия спаначен блат и намажете отново с крем.
Сложете празничната торта в хладилник за около 2-3 часа.
Преди поднасяне гарнирайте саначена торта с ягоди и боровинки с ягоди, боровинки и свежа мента.
Да ви е сладко с тази специална торта.