НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
БЛАТ
спанак – 200 грама, пресен, попарен и изстискан
олио – 1 ч.ч.
захар – 1ч.ч .
яйца – 4 бр.
брашно – 2 ч.ч.
ванилия – 1 ампула
бакпулвер – 10 г
КРЕМ
заквасена сметана – 1 кофичка
маскарпоне – 500 г
ванилия – 1 ампула
пудра захар – 2 с.л.
бял шоколад – 1 бр., блокче
олио 1 с.л. или кокосово масло
ГЛАЗУРА
бял шоколад – 1 бр., блокче
олио – 2 с.л.
ягоди – около 100 г, нарязани на четвъртинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За блата на спаначената торта спанакът и олиото се пасират.
Яйцата и захарта се разбиват, прибавя се разбитият спанак с олиото. Накрая – брашното с бакпулвера и ванилията.
Пече се тортеният блат във форма за торта с хартия за печене на 180*С около 30 минути или до суха клечка.
Изстива и се разрязват на блатове. Кремът се прави, като се разбиват за кратко всички продукти в дълбока купа.
Сглобява се така блат, крем, блат, крем и завършва с тънък слой сметанов крем маскарпоне.
Отгоре се прави заливка от разтопения бял шоколад и олиото. Украсява се с ягодите, които може да се топнат в Бял шоколад по желание.
Също така може и нарязани ягодки между блатовете, като се сложи крем и се поръсва с ягодите.
Прибира се в хладилник за няколко часа лека спаначена торта с ягоди.