Сусамени гевреци

Необходими продукти:

  • брашно – 4.5 ч.ч.
  • прясно мляко – 1 ч.ч.
  • вода – 1 ч.ч.
  • масло – 50 г
  • сол – 1/4 ч.л.
  • захар – 1 с.л.
  • суха мая – 1 пакетче (8 г)
  • ЗА ВАРЕНЕТО
  • вода – 2 литра
  • сол – 1 ч.л.
  • сода – 2 ч.л.
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци – 2 бр.
  • прясно мляко – 1 ч.л.
  • олио – 1/2 ч.л.
  • ЗА ПОРЪСВАНЕ
  • сусам
  • сол

Начин на приготвяне:

Затоляме водата и я сипваме в купа.

Към прясното мляко добавяме маслото и затопляме до неговото разтопяване. Сипваме в купата при водата. Добавяме захарта, солта и маята и разбъркваме.

Започваме да добавяме брашно и първоначално бъркаме, а след това размесваме с ръце.

Омесваме меко тесто и го оформяме на топка. Покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 1 час.

След това от втасалото тесто отрязваме парчета с големината на мандарина. Всяко парче разделяме на две и от тях с ръце оформяме дълги фитили. Усукваме ги заедно и събираме двата края, за да оформим геврек.

Сипваме водата в тенджера и кипваме на котлона. Добавяме солта и содата.

Пускаме оформените гевреци във врящата вода и изчакваме да изплуват. Изваждаме ги и ги подреждаме в тави, покрити с хартия за печене.

Разбиваме жълтъците с прясното мляко и олиото и намазваме отгоре гевреците. Поръсваме ги със сол и сусам.

Загряваме фурната на 180 градуса и печем нашите вкусни гевреци за около 25-30 минути до зачервяване.gotvach.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *