Необходими продукти:
- брашно – 4.5 ч.ч.
- прясно мляко – 1 ч.ч.
- вода – 1 ч.ч.
- масло – 50 г
- сол – 1/4 ч.л.
- захар – 1 с.л.
- суха мая – 1 пакетче (8 г)
- ЗА ВАРЕНЕТО
- вода – 2 литра
- сол – 1 ч.л.
- сода – 2 ч.л.
- ЗА НАМАЗВАНЕ
- жълтъци – 2 бр.
- прясно мляко – 1 ч.л.
- олио – 1/2 ч.л.
- ЗА ПОРЪСВАНЕ
- сусам
- сол
Начин на приготвяне:
Затоляме водата и я сипваме в купа.
Към прясното мляко добавяме маслото и затопляме до неговото разтопяване. Сипваме в купата при водата. Добавяме захарта, солта и маята и разбъркваме.
Започваме да добавяме брашно и първоначално бъркаме, а след това размесваме с ръце.
Омесваме меко тесто и го оформяме на топка. Покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 1 час.
След това от втасалото тесто отрязваме парчета с големината на мандарина. Всяко парче разделяме на две и от тях с ръце оформяме дълги фитили. Усукваме ги заедно и събираме двата края, за да оформим геврек.
Сипваме водата в тенджера и кипваме на котлона. Добавяме солта и содата.
Пускаме оформените гевреци във врящата вода и изчакваме да изплуват. Изваждаме ги и ги подреждаме в тави, покрити с хартия за печене.
Разбиваме жълтъците с прясното мляко и олиото и намазваме отгоре гевреците. Поръсваме ги със сол и сусам.
Загряваме фурната на 180 градуса и печем нашите вкусни гевреци за около 25-30 минути до зачервяване.gotvach.bg