Спомени от соца: Доброволните женски отряди на КАТ – Кюстендил

Годината е 1988-а. Инициативата е на общинския съвет на Движението на българските жени в Кюстендил и на ръководството на общинския съвет на СБА – да възродят доброволния женски отряд, създаден преди 9 години от отдел КАТ на Районното управление на МВР.
В отряда през 1988 г. са включени 31 жени. Те са с различни професии, повечето са омъжени. Дежури се от 18 до 20 часа. Който събере три отсъствия, трябва да напусне отряда. Няма компромиси, а повече дисциплина и много, много женска загриженост. Обединява ги искрата. Желанието да направят по-безопасно автомобилното движение.
Командир на отряда е Любка Арсова, специалист по териториално и селищно устройство. Тя е от малкото жени, участнички в републиканския шампионат по автомобилизъм с приложен характер. А извън автомобилните занимания в градината на дома си отглежда 70 лалета.
Сашка Миланова е книжарка, също автомобилна състезателка. Навигаторка е на Любка. Венета Велкова е пенсионерка, не шофира, но до нея се допитват всички за всичко, дори по семейни въпроси. Вита Георгиева е инспекторка към „Балкантурист“, шофьорка е от 11 години. За нея казват, че е пулсът на отряда. Ваня Лазарова е продавачка, а Екатерина Стоилова и Цветанка Маркова – учителки в Целодневна детска градина №2.
Назаем от socbg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *