Необходими продукти:
500 гр. стар фасул
1 бр. кромид
2 бр. чушка сиврия
50 мл. олио (зехтин)
200 мл. доматен сок
1 с. л. сол
1/2 връзка магданоз
джоджен сух или пресен
1 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистваме и измиваме фасула. В 5 литрова тенджера слагаме фасула и наливаме вода, колкото искаме да е рядък. Прехвърляме го в херметическа тенджера. Нарязваме 1/2 глава кромид, 1 чушка сиврия и малко мазнина. Затваряме капака на херметическата тенджера
и вирим около 30 минути. Периодично изпускаме парата от предпазната клапа да спада налягането. Изключваме котлона и го оставяме на топлия котлон да си набъбва. Когато спадне налягането в тенджерата тогава отваряме капака и проверяваме дали е сварен.
Може да го сварим и в обикновена тенджера, но времето за варене
е по дълго. Нарязваме 1 глава кромид и една чушка сиврия и ги слагаме в 5 литровата тенджера с мазнина. Като започне да се пържи
слагаме червения пипер и разбъркваме внимаваме да не пригори.
След това изсипваме доматения сок. Разбъркваме като се запържат доматите слагаме нарязания магданоз и черен пипер. След това изсипваме сварения фасул и добавяме стрит джоджен или пресно
нарязан. Варим и периодично разбъркваме да не загори. Варим със запръжката докато се сгъсти чорбичката и стане оранжева на цвят.
Овкусяваме на сол. Ако искаме пържен боб сипваме фасула в запръжката част от него в един дълбок тиган и пържим до сгъстяване.