Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност

„24 май е един от най-светлите ни национални празници – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност”. Това заявява в поздрав служебният премиер Стефан Янев.

„Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете”, допълва Янев.

Министър-председателят отчита и безспорната ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването ѝ през вековете.

„Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат”, обяснява още Янев.

Той е категоричен, че в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *