Столична фирма „измъкна” от „Растер юг“ и „Престиж Бизнес“ ремонта за 1,6 млн. лв. на новия благоевградски арест

Столичната фирма „Инфраструктурно строителство“ АД с председател на СД Пейо Пеев и управител Тодор Иванов поема строителството на луксозния арест, където занапред ще бъдат затваряни престъпилите закона благоевградчани. Дружеството отвя 8 конкуренти за апетитната обществена поръчка, обявена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, въпреки че даде една от най-високите цени – 1 586 905,57 лв. Офертата обаче не й попречи да получи комплексна оценка от 94,73 точки.

Сред фирмите, които загубиха, имаше 3 благоевградски: обединението ДЗЗД „Гдин – РП“ бе създадено между „Растер юг“ ООД на Радослав Костов и Антон Муртов и софийската „Парсек груп“ ЕООД на Бончо Бонев“, „Престиж Бизнес 93“ ЕООД на Любен Янев и Георги Шапков, както и едноличния търговец Иван Костадинов.

Обединението с участие на благоевградските бизнесмени Костов и Муртов закъсня с 2 дни при подаването на допълнително изисканите документи и бе отстранено от поръчката. Същата бе съдбата на „Престиж Бизнес 93“, макар и с друго основание – комисията не призна административната сграда на кметството във Велинград, която фирмата санирала, като съответстващ по сложност на новия арест обект. Заради същия мотив с поръчката се сбогува и ЕТ „Маргарита – П – Иван Костадинов“.

„Инфраструктурно строителство“ АД, която само преди 5 месеца спечели срещу 3 млн. лв. обновяването на гара Подуяне, може да започне работа по преместването на ареста и пробационната служба в Благоевград на ул. „Свобода“ №1 след изтичане на срока за обжалване в КЗК. Такова със сигурност ще има, защото парите не са малко.

Както писахме, проектът предвижда следственият арест и пробационната служба да заемат 2 от етажите на сградата, където в момента се шири РИОСВ. Арестантите ще бъдат на най-високия етаж, но ще разполагат с площ от 900 кв.м, в които ще имат помещение за отдих, лекарски кабинет, канцелария за свиждане, отделна стая за разговор с адвокатите им, модерни спални помещения с персонални санитарни възли и др. екстри.

Настоящият арест е разкрит през 1972 г. и се помещава в сградата на полицията. Първоначално е бил под разпореждане на МВР, а от 2000 г. е на подчинение на Главна дирекция „Главно управление на местата за лишаване от свобода” при Министерство на правосъдието. От 2000 г. до момента през него са минали над 18 000 лица, които са престояли зад решетките общо над 120 000 дни. Преместването в нова сграда се налага заради европейски изисквания, на които той не отговаря. Пробационната служба също се нуждае от по-просторни и повече помещения, защото от създаването на службата тя е в много стара частна сграда в центъра на Благоевград, където поради спецификата на някогашното строителство през прозорците дори не влиза дневна светлина.

Ваня Симеонова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *