Необходими продукти:
- 1.5 кг пилешко филе
- сок от 1/2 лимон
- 60 – 70 мл зехтин
- 1 с. л. сух риган
- 2 скилидки чесън
- черен пипер
- 15 до 20 г сол
Начин на приготяне:
1. Нарежете месото на квадратни хапки с приблизително еднаква големина.
2. В купа смесете зехтина, лимоновия сок, пресования чесън и подправките.
3. Прибавете пилешкото и разбъркайте добре. Стречовайте и приберете в хладилника за 1 час.
4. Ако използвате дървени шишчета използвайте това време, за да ги накиснете във вода. Така няма опасност да се запалят на скарата в случай, че ще печете на истински огън.
5. Нанижете маринованото месо на шишовете. От тази доза се получават 10 – 12 броя.
6. Изпечете на умерено силна скара. Внимавайте да не пресушите крехкото пилешко.
7. Зехтинът има сравнително ниска точка на запалване. Ако жарта е много силна има опасност шишчетата да станат с неприятен вкус на пърлено.
8. Също така може да приготвите това ястие на електрическа скара или на грил тиган.
Можете да използвате същата марината и за свинско месо.gotvenezanachinaeshti.com