НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- кайма – 250 г + 1 – 2 с.л. суров ориз по желание
- подправки – 1 ч.л. за кайма
- магданоз – 1/2 връзка
- моркови – 1 бр. среден
- картофи – 3 бр. средни
- фиде – 1 гнездо
- чушки – 1 червена пиперка
- целина – 2 листа (цели със стеблата)
- яйца – 2 бр.
- кисело мляко – 3 с.л. с връх, по възможност гъсто
- лук – 1 средна глава
- олио
- сол
- черен пипер
* мерки и количества
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте мазнина в тенджера и задушете наситнения лук на средна температура. Добавете поетапно наситнените морков и червена пиперка. Гответе под капак, докато всички продукти омекнат добре. След това добавете към тях надребнените картофи. Вложете и нарязаната целина. Разбъркайте и добавете към 2 л вода. Оставете сместа да заври, а през това време се заемете с каймата.
Овкусете я с подправките и половината магданоз и я омесете. Приберете я на хладно, за да се постегне. Когато супата започне да ври, оформете топчета и ги добавете. След като се появят на повърхността, вече са сварени. Тогава добавете фиде. Подправете на вкус и оставете супата да ври на слаб огън още петнадесетина минути.
Междувременно пригответе застройката. Разбийте киселото мляко и яйцата. Вземете малко от супата с черпак и след като се поохлади, добавете при сместа с яйцата на тънка струя, като бъркате енергично.
След това отстранете тенджерата от котлона за кратко и прибавете в нея застройката, бъркайки. Върнете на котлона и пак разбъркайте. Поднесете супата топчета с наситнен магданоз и лимон.