Сусамовият тахан представлява масло, приготвено от обелени и изпечени сусамови семена. В количеството от две чаени лъжици сусамов тахан се съдържат 178 калории, 16 г мазнини, 6 г въглехидрати, включително 3 г фибри и 0 г захар, и 5 г протеини.
Същото количество осигурява 30% от дневната нужда от тиамин, 24% от необходимия магнезий, 22% фосфор, 14% желязо и 12% от необходимия за деня калций.
По-голямата част от мазнините са полезните за здравето моно- и полиненаситени мазнини. От 16 г само 2 са наситени. Сусамените семена съдържат повече фитостероли, в сравнение с всички други ядки и семена. Фитостеролите са важни, тъй като понижават нивата на холестерола и имат противоракови ефекти.
Сусамените семена осигуряват много хранителни вещества, но за организма е трудно да ги абсорбира, поради външната обвивка на сусама. Консумацията на сусамов тахан позволява усвояването на всички тях.
Благоприятният ефект от консумацията на сусам по отношение на холестерола се дължи на съдържанието на лиганините сезамол и сесамин, за които е известно, че намаляват нивата му.
Сусамовият тахан е с високо съдържание на моно- и полиненаситени мазнини. Според данните на проучвания консумацията на тези мазнини може да понижи нивата на вредния холестерол в организма. По този начин намалява и рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания. В допълнение, съдържанието на калций и магнезий естествено понижава нивата на кръвното налягане.
Лиганините имат структура, подобна на естрогена. Сезамолът и сесаминът в сусамения тахан се свързват с естрогеновите рецептори, което може да се предпази от развитието на ракови заболявания на хормонална основа.
Високото съдържание на магнезий е полезен за поддържане здравето на костите. Адекватният магнезиев прием се свързва с подобрена костна плътност и е ефективен за понижаване на риска от остеопороза при жените в периода след менопаузата.