Необходими продукти:
15 сухи чушки (зависи от големината им, може да са повече или по-малко), 200-250 гр. лук, 100 гр. ориз, 350-400 гр. кайма по избор, черен пипер, чубрица или мащерка, сол, 1 чаена лъжичка с връх сладък червен пипер, 2-3 супени лъжици брашно, 40-50 мл. олио.
Начин на приготвяне:
в случай, че сухите чушки не са почистени от семенниците, ги изчистете. Сложете ги в голяма купа или тенджера и ги залейте с гореща вода. Оставете ги да се накиснат за 30 минути. Така ще омекнат и ще възвърнат естествената си големина и форма. Докато те са във водата вие може да си приготвите плънката за тях.
Обелете и нарежете лука на ситни кубчета. Оризът измийте добре със студена вода докато водата стане прозрачна. Отцедете го. Загрейте олиото в подходящ съд и сложете лука да се задушава на умерена температура докато започне да променя цвета си и да става прозрачен. Добавете 1/2 чаена лъжичка сол към него и измития отцеден от водата ориз. Запържете за минута две и добавете сладкия червен пипер. Разбъркайте и налейте 200 мл. гореща вода. Щом оризът поеме водата, отместете от котлона. Добавете каймата, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1 чаена лъжичка суха чубрица или 1/2 чаена лъжичка суха мащерка (ако полазвате пресни подправки листенцата от 4-5 клонки) и разбъркайте много добре сместа. В случай, че каймата ви е безсолна добавете още 1/2 чаена лъжичка сол. Готовата купена кайма от магазин винаги е солена и може да не добавяте повече сол.
Излейте водата от купата със сухите чушки и ги отцедете. Напълнете ги с охладената плънка с помощта на чаена лъжица като леко притискате плънката.
Оставете плънката за вашите сухи чушки с кайма да се охлади за още 10-15 минути, ако прецените, че е гореща. Сложете брашното в купичка и потапяйте отвора на всяка напълнена чушка,за да се запечата. Подреждайте пълнените чушки в дълбока тава. Подредете ги възможно най плътно една да друга. Залейте ги с вода колкото да ги покрие и сложете тавата с чушките в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете 1 час, ако видите, че чушките се запичат бързо, покрийте тавата с лист хартия за печене или алуминиево фолио. Сервирайте вашите сухи чушки с кайма и ориз топли. Към всяка порция може да добавите лъжица-две гъсто кисело мляко, ако желаете.