Счетоводителят в „Социално подпомагане” – Благоевград Сп. Петров на втора заплата като шеф на ПК „Македония”

Икономистът Величко Кръстев подаде молба за напускане на шефския пост в Потребителна кооперация „Македония” в Симитли, който заема в продължение на 5 години. Направи го след продължили няколко месеца болнични и съвсем логично мотивът, който е вписал в молбата си за освобождаване, е „по здравословни причини”. В кооперацията той работи първо като счетоводител, а после и като управител, повече от 35 г. Управлението му се свързва с мащабното разпродаване на магазините на кооперацията, която доскоро бе една от най-имотните в региона.

Оголването на активите на ПК „Македония” обаче продължава. Само няколко дни след освобождаването на Кръстев УС на кооперацията е назначил на негово място за вр.и.д. управител счетоводителя в Агенция „Социално подпомагане”  в Благоевград Спас Петров. Според източници на „Струма” още в първите дни на управлението си Петров продал магазина на кооперацията в симитлийското с. Долно Осеново, и то не на кого да е, а на селския кмет Бисер Сегменов, който го купил за 100 000 лв.

Авторите на сигнала са категорични, че за обекта е трябвало да има търг, но Петров решил да не усложнява процедурата и връчил ключа на Сегменов. Те са на мнение и че Петров, който работи в счетоводството на държавната агенция по 8 часа, няма как и кога да изпълнява и длъжността управител на кооперацията, за което също получава заплата, затова ще входират срещу него сигнал в Комисията за конфликт на интереси.

 „Спас Петров ми каза, че е назначен и за председател на ПК „Македония”, но според мен няма конфликт на интереси, важното е, че си върши работата в службата”, коментира шефът му в социалната агенция Александър Балев, при когото Петров работи от 2011 г. Самият Петров пък обясни, че за кооперацията работи в извънработно време и през уикендите, затова въобще не се притеснява от проверки.

Светлина върху покупко-продажбата на магазина в Долно Осеново хвърли селският кмет Б. Сегменов. Оказа се, че купувач не е той, а синът му.

„Магазинът всъщност е разделен на 3 части – хранителен магазин, кафене и фризьорски салон. Още миналата година на общо събрание член-кооператорите на ПК са взели решение да го продадат, като изрично е записано той първо да бъде предложен на наемателите. Синът ми стопанисва кафенето от 2012 г., дадоха му оценка от 70 000 лв., той ги плати и сега е негово. Наемателката на магазина си го купи за около 26 000 лв., а  фризьорския салон го взеха за 4000-5000 лв., защото той е малко помещение, около 10 кв.м. Това е цялата сделка. И пак подчертавам, че решението за продажбата не е на новия управител на кооперацията, а на общото събрание, и момчето няма нищо общо с това, а синът ми е купи кафенето като последен наемател, отново по решение на общото събрание”, обясни Сегменов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

33 Коментара

  1. Милена

    Кой е този Спас Петров? Като гледам снимката, се питам: какво повече обича- вино или ракия…?

    Отговори
  2. ДМА

    Кооперативното имущество се разпродава, но някои ръководители натрупаха доста лични имоти. Струма, ако направите няколко справки, ще видите, че колкото повече са обеднявали кооперациите и кооперативните предприятия, толкова повече са забогатявали ръководителите им и членовете на техните семейства. И тъй като рибата мирише от към главата, може да започнете от председател и управителен съвет на ОКС и след това кооперациите.

    Отговори
  3. Иновации

    Този иновативен подход в управлението е взаимстван от ОКС. Идете там да търсите председател или заместник председател, ще ги откриете ама друг път.

    Отговори
  4. Смях

    Работниците и служителите от 8 до 17 часа, а шефа след 17 ч. и в почивните дни, този метод на управление трябва да се включи в учебниците по мениджмънт.

    Отговори
  5. Банско

    Наш Миле освен, че взима заплати като председател на кооперацията и зам. на ОКС и от управителен съвет има хотел, има и магазин и ресторант от кооперацията.

    Отговори
  6. Надежда

    Само Ичконов може да изведе ОКС от батака. Дано да си удържи на позицията и принципите.

    Отговори
    1. Промяната идва

      Г-н Ичконов,всички ще ви подкрепим.Работим за това. Не се отказвайте.вие можете.Знаем това.Напред до пълна победа. До края.

      Отговори
  7. Цар

    От 2016 г. започна „Златният век“ на кооперативната система в югозапада.

    Отговори
    1. Акъл море-глава шамандура

      Тоя коя кооперация е набарал все я е оскубал до шушка. Още го избирайте циганина и хак да ви е.Ще ревете като ужилените в Дупница.

      Отговори
  8. Ад без Данте

    Народа е казал-който седи на два стола,накрая сяда на земята.А на три пък – направо в пъкъла.

    Отговори
    1. Вятър-буря

      Очаквайте изненади на събранието на ОКС.Златният стол се люлее като люлка без облегалка.

      Отговори
  9. До Допирателна

    Забравяш, че в ОКС има и зам.председател, който е председател и на кооперация, член на два управителни съвета – на ОКС и на кооперацията.

    Отговори
    1. Завинаги свързани

      Нашата дружина знае всичко.Това е тоя с хотелчето,дето го возят като кмет.

      Отговори
    2. Едно и също

      Тия само счетоводители избират за председатели. В Благоевград като умря Бачев и направиха главната счетоводителка.

      Отговори
  10. Пенсия

    Председателите на повечето кооперации са пенсионери – стара номенклатура.

    Отговори
  11. Допирателна

    Има и други прецеденти – в ОКС Благоевград вземат по три заплати – председател,управителен съвет и като председател на друга кооперация. Така че,новината не е новина.Работят по 25 часа,защото стават един час по-рано.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *